Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibet: Szemtábor, avagy a látás helyreállítása a világ tetején

2009. augusztus 31./TibetPress

2009. augusztus 20.
,,A vakság leggyakoribb oka a világon a hályog.\'\' mondja Isaac Soloratoff egy riportban, amelyet Tibet szédítő magasságokban fekvő síkságain vett fel. Egy országban, ahol a népesség legnagyobb része több mint 15.000 láb tengerszint feletti magasságban él, a napsugárzás nagyban növeli a hályog kockázatát, így ez a betegség szinte járványszerűvé vált. Általában a legszegényebb rétegekből valók esnek hályog áldozatául- nomád pásztorok, akik korlátozottan jutnak hozzá az egészségügyi ellátáshoz, márpedig sebészi beavatkozás nélkül elkerülhetetlenül vakság vár rájuk. De 1995 óta egy vállalkozó szellemű amerikai szemorvos, Dr, Marc Lieberman évente kétszer Tibetbe utazik, hogy hordozható szemtábort üzemeltessen.

Ez a mélyen spirituális világnézetű ember a Dalai Láma ihletésére hajtja végre orvosi küldetését. Noha munkáját gyakran megnehezíti a tibetiek és a kínai uralom közti politikai feszültség, a nonprofit Tibet Látás Projekt fő célja, hogy a tibeti orvosok maguk is végrehajtsák a hályogeltávolító műtéteket. Isaac Soloratoff, akinek legújabb munkája a Frontline/World című történet ,,A 99\'\' című, vitatott arab képregényről, 2000-től kezdte témául választani Lieberman munkáját. ,,Tibetet látva\'\' című dokumentumfilmjét 2005 óta filmfesztiválokon vetítik. A kivonatos változatban Isaac Soloratoff korszerűsíti filmjét, és Lieberman egy távoli kórházban tett látogatására összpontosít.

Kollégája, Dr. Melvyn ,,Yogi\'\' Bert kíseretében Lieberman megteszi a már ismert, de nehéz utat San Francisco-ból Kathmanduba, onnan pedig Lhászába (Tibet), ahol más gyakorló orvosokkal találkoznak.  ,,Öt napig tart Lhászába eljutni.\'\' mondja Lieberman. Ráadásul orvosi műszereket kell cipelniük. És ez még csak a kezdet. Ezután két napig utaznak egy autóúton, gödröket kerülgetve, törött hidakon átjutva, hogy eljussanak Sok Xianba, abba az észak-tibeti városba, ahol az egy hetes ,,szemtábor\'\' lesz megtartva.

A csapat érkezésére a legújabb hírek szerint tibetiek százai utaztak a városba, kezelés reményében. Egy Lhasang nevű öreg pásztor egy hete táborozik ott egész családjával. ,,Négy gyerekem van.\'\' mondja és egyenként rájuk mutat. ,,Nagyon boldogtalan leszek, ha soha többé nem láthatom őket, és félek a holnaptól.\'\'

De Lieberman jóakaratú küldetése nehéz kezdettel szembesül. Utolsó látogatása óta az új orvosi épület, amelyben műtéteket hajtottak végre, egy rögtönzött hotellé vált a helyi orvosi személyzet számára, a berendezéseket pedig elhanyagolták. ,,A műtő úgy néz ki, mint egy fegyencgyarmat.\'\' mondja Lieberman Soloratoffnak, és azzal fenyegetőzik, hogy visszafordul Lhászába.

Végül kínai és tibeti hivatalnokok megtisztítják a terepet Lieberman számára, hogy bevihesse azokat a minőségi orvosi eszközöket, amelyeket fel akar használni szegény betegei számára. A csapat 300 beteget vizsgált meg, ennek harmadán lehetett segíteni hályogeltávolító műtéttel. Folytonos 14 órás műszakokban dolgozva a hét folyamán 108 embernak adják vissza a látását. A szemtábor egy évtizeddel ezelőtti megalakulása óta betegek ezreit kezelték. Soloratoff sok csodálatos pillanatot vett fel, különösen a tibeti családok körében, akik várakozással jöttek ide, és hála tölti el őket,amikor visszakapják látásukat.

,,Bár élnél ezer évig!\'\' mondja egy férfi, amikor már bontják a tábort, és ő egy rikító napszemüveget kap, hogy visszaszerzett látását ezzel védje. A nyugati orvosok azzal viszonozzák a hízelgést, hogy a velük együtt dolgozó tibetieket dicsérik. ,,Képességei nagyszerűek.\'\' mondja Lieberman Dr. Zheng Gui Yingről, tanítványai egyikéről. ..15 perc alatt elvégez egy tökéletes hályogeltávolítást. Most már más sebészeket képez.\'\' Lieberman végső célja az, hogy munkáját másokra bízhassa.
Jackie BennionHozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb