Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

,,Teljesen el vagyok kötelezve a demokrácia elősegítése iránt'' mondta Őszentsége a Dalai Láma

2009. szeptember 11./Tibet Office Geneve/TibetPress

2009. szeptember 9./Prága
Őszentsége a Dalai Láma csütörtök reggel Prágába, Csehország fővárosába érkezett. Tájékoztatta a médiát arról, hogy a Béke, Demokrácia és Emberi Jogok Ázsiában című konferencián kíván részt venni. Az egynapos konferencia holnap kezdődik a prágai székhelyű Forum 2000 szervezet szervezésében, amelyet a volt cseh köztársasági elnök, Vaclav Havel alapított.

,,Önök is hosszú küzdelem árán érték el a szabadságot. A demokrácia és a nyitottság egy trend és Azsiának is nyitottságra, átláthatóságra és emberi jogokra van szüksége. Ami számomra a legfontosabb, az az emberi értékek előmozdítása, ami egyetemes, és a vallások közötti harmónia elősegítése. Nobel-díjasként jöttem ide, hogy az emberi jogokról, a vallásszabadságról és a kifejezés szabadságáról beszéljek.'' Őszentsége a Dalai Láma szerint a demokrácia egyetemes jog. ,,Kínában sok ember folytat kemény küzdelmet a demokráciáért, igazságosságért, emberi jogokért. Teljesen el vagyok kötelezve a demokrácia elősegítése iránt. Ezért ez a Nobel-díjasok közreműködésével megtartott, Ázsiáról szóló konferencia nagyon fontos.'' Hozzátette, hogy a kényszer félelmet szül, a félelem megöli a bizalmat, és bizalom nélkül nincs harmónia. A jelenlegi kínai hatalom kényszerrel tartja fenn a stabilitást, ezzel azonban nem oldja meg a problémákat. Felhívta a kínai kormányt arra, hogy találjon valódi megoldást és hogy legyen realista.

,,Az egész világ tudja, hogy nem törekszem függetlenségre, elszakadásra. A demokrácia elősegítése a célom.'' Azt mondta, India a maga több mint egy milliárdoa népességével a működő demokrácia egyik legjobb példája. Ez a különböző nyelvű és kultúrájú hatalmas ország békés, stabil és egységes. Ez a demokrácia miatt van. Este Őszentsége a Dalai Lámát Prága polgármestere fogadta rezidenciáján. ,,Imádkozunk, hogy kívánságaik beteljesüljenek. Kívánságaik a mi kívánságaink is.'' - mondta a polgármester a konferencia küldöttei fogadásán.

Az Ázsiáról szóló konferencia szervezője, Olda Cerny Úr a Forum 2000-től, arra a kérdésre, hogy miért Prágát választották a konferencia színhelyéül, azt válszolta: ,,Mert Pekingben vagy Rangoonban nem lehetne megtartani.''

,,Remélem és kívánom, hogy a holnapi konferencia nem csak köszönésből és címek cseréjéből áll majd.'' mondta Őszentsége a Dalai Láma. ,,A világban annyi szenvedés és igazságtalanság van, hogy arra valamiképpen válaszolni kell. Közömbösnek maradni erkölcstelen viselkedés.''

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb