Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Képgaléria

Tegyél pénzt Buddha lábfejére, és gazdag leszel

2011. szeptember 10. /noiportal.hu/TibetPress

Ajutthaja az egykori Thai főváros aranykorában virágzó kultúrával és művészettel büszkélkedhetett. A város az utóbbi 150 év alatt teljesen elnéptelenedett, de a templomromok és a szerencsét hozó Buddha lábfej miatt ma is sokan látogatják.

Ajutthaja Bankoktól 70 kilométerre fekszik, és a 15. században aranyvárosnak nevezték fejlett kultúrája és csodálatos buddhista templomai miatt. A várost a 14. században alapították, új főváros gyanánt. Hatalmas Buddha szobrokat és szakrális épületegyütteseket építtettek. A város kupolás tornyai messziről hirdetik az egykori aranyváros spirituális erejét és gazdagságát.

ajutthaja.jpg

A legtöbb műemlék a 15. században épült. Miután a buddhizmus lett Ajutthaja hivatalos vallása, számos buddhista templom épült. A Wat Yai Chai Mongkol a zarándoklatból hazatérő szerzetesek meditáló helye, mely hatalmas Buddha-szobráról híres. A wat szakrális épület együttes fallal elkerítve, mely egy kapun át közelíthető meg. A wat nagy chedije (kupolás tornya) 1592-vben épült, egy katonai győzelem emlékére, mivel a város az ostrom alatt szinte sértetlen maradt. Ez a hatalmas kupola szinte uralja az óváros látképét. Szintén a 15. században épült a Wat Phra Si Sanphet, az ősi főváros központjában álló nagy templom, melynek belsejében egy hatalmas, 16 méter magas arannyal bevont Buddha-szobor található. Az arany Buddhát eredetileg több mint 150 kilogramm arany borította.

aranybuddha.jpg

A Wat Phra Si Sanphet templom további érdekessége a három harang alakú tornya, melyet a király és két fia hamvai számára építtettek. Építésekor a wat főtemploma közvetlenül kapcsolódott a királyi palotához. A templom közelében található szintén egy hatalmas Buddha-szobor, melynek lábfejébe a turisták pénzérméket helyeznek, hogy gazdagok és szerencsések legyenek.

buddha-laba.jpg

A város 400 éves történelme során számos összeütközésbe került Burmával. 1569-ben a burmai csapatok elfoglalták a várost és száműzték a királyi családot, de ezt követően még egy rövid időre visszanyerte függetlenségét. 1767-ben azonban pusztító leigázás történt, amikor a várost teljesen kifosztották és felégették. Művészeti kincsei, könyvtára és műemlékei csaknem teljesen odavesztek. Ajutthaja kísértetváros lett, lakói vagy meghaltak, vagy elköltöztek. A várost belepte a növényzet és a fák gyökerei körbefonták az épületeket és szobrokat. Nem ritka látvány Ajutthajában a gyökerekkel körbefont Buddha szobrok látványa.

farckep.jpg

Az utóbbi 150 évben Ajutthaja sok történelmi emlékét helyreállították. A romokat alaposan tanulmányozták a régészek és történészek. Jelenleg a Melbourne-i Egyetem dolgozik azon a bangkoki Egyetemmel együttműködésben, hogy a város fénykorát virtuális valóságként keltsék életre.

A cikk az Elveszett városok atlasza című könyv alapján készült.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb