Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tajvani pártszóvivő: Kína lemondott több csereprogramot

2009. szeptember 1. /MTI/TibetPress

Kína lemondott vagy elhalasztott több olyan látogatást és csereprogramot, amelyet korábban tervbe vett Tajvannal, valószínűleg azért, mert feldühítette, hogy a Dalai Láma, Tibet száműzetésben élő vallási vezetője a szigetországba látogathatott - közölte kedden a tajvani kormányzó párt szóvivője.

Peking lemondta egyebek között Jang Hszia-odunak (Yang Xiaodu), a Kínai Kommunista Párt magas rangú sanghaji (Shanghai) tisztségviselőjének tajpeji látogatását - mondta Csen Su-zsong, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) szóvivője. A szárazföldi Kína küldöttsége nem vesz részt a siketek tajpeji olimpiájának szombati nyitányán sem. Nem volt hajlandó azonban sem megerősíteni, sem cáfolni azt a sajtóértesülést, amely szerint a Kuomintang a múlt héten küldöttet menesztett Pekingbe, hogy megmagyarázza a Dalai Láma tajvani útját.

Peking már vasárnap, a tibeti vallási vezető Tajpejbe érkezése napján kiadott egy közleményt, amely szerint a Dalai Láma látogatása "szükségszerűen negatív hatással lesz Tajvan és a szárazföldi Kína viszonyára". Kína tajvani ügyekkel foglalkozó hivatalának szóvivője pedig azzal vádolta meg a tibeti vezetőt meghívó tajvani ellenzéki Demokratikus Haladó Pártot, hogy a meghívással "hátsó szándékai" vannak.

A tajvani kormány hozzájárult a Dalai Láma látogatáshoz, de Ma Jing-zsou elnök ezúttal nem találkozik a vendéggel, mert az ő hivatalba lépése óta Tajvan és Kína kapcsolatai folyamatosan javulnak, és nem akar ártani ezeknek.

Tajvan 1949-ben szakadt el a Kínai Népköztársaságtól, de Peking azóta is az ország egyik tartományának tekinti, a Dalai Lámát pedig azzal vádolja a pekingi vezetés, hogy Tibet Kínától való elszakítására törekszik.

A Dalai Láma hétfőn együtt imádkozott a Morakot tájfun áldozatainak hozzátartozóival a katasztrófa által leginkább sújtott térségben, és kijelentette, hogy Tajvannak "nagyon szoros és egyedülálló kapcsolatot" kell ápolnia Kínával, de társadalmának mindig demokratikusnak kell maradnia. A vallási vezető az eredeti terv szerint hétfőn sajtóértekezletet tartott volna a Tajvan déli részén található Kaohsziung városában, de ezt törölték, a Kuomintang szóvivője szerint azért, mert attól lehetett tartani, hogy az eseményen Pekinget zavarba ejtő kérdéseket tesznek fel.

A tibeti vezető kedden a tájfun áldozatainak emléke előtt tisztelgő szertartáson vett részt egy kaohsziungi stadionban; a megemlékezésen 10 ezer ember vett részt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb