Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tajvan visszautasította az ujgur vezetőt

2009. szeptember 30. /Kitekintő/TibetPress

Persona non grata lett az ellenzéki vezető

Tajvan ismét behódolt Kínának: megtagadta az Egyesült Államokban élő ujgur vezető decemberre tervezett tajvani látogatását. Mindeközben egy kevésbé Kína-barát döntés is született: a helyi filmfesztivál programjára tűzi a politikus életét bemutató dokumentumfilmet.

Rebija Kadírt a múlt héten Freddy Lin, a tajvani függetlenséget pártoló Guts United Taiwan szervezet vezetője és a Chthonic nevű black metal zenekar frontembere hívta meg Tajvanra, akihez később három másik függetlenségi szervezet is csatlakozott. Kadír asszony örömmel elfogadta a meghívást. Elmondta, látogatásának nincsen politikai célzata, csupán szeretne találkozni a tajvani emberekkel. A kormány azonban elutasította a látogatást.

A tajvani vezetés biztonsági okokra hivatkozva indokolta az elutasító döntést. "A belügyminisztérium úgy határozott, hogy a nemzet biztonságának és a közérdeknek a védelmében nem engedélyezi Rebija Kadír tajvani látogatását. Én tisztelem és támogatom ezt a döntést" - nyilatkozta Vu Teng-ji (Wu Dengyi), Tajvan miniszterelnöke. A nemzetbiztonsági aggodalmakat pedig azzal magyarázta, hogy a Nobel-békedíjas politikusasszonynak köze van egy terrorista csoporthoz: "a Kadír vezette szervezet, az Ujgur Világkongresszus bizonyos fokig érintkezik egy kelet-turkesztáni szervezettel" - mondta Vu. (Nyilatkozatából az nem derül ki, hogy melyik szervezetre gondol, bár valószínűsíthető, hogy a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalomról van szó, melyet az USA terrorszervezetként tart számon.)

Rebija Kadír, akinek látogatását eddig még egy ország kormánya sem utasította el, a döntés hallatán megvádolta Tajpejt, amiért ilyen könnyen enged a pekingi nyomásnak és bocsánatkérést követelt a Ma Jing-csiu (Ma Yingjiu) vezette kormánytól, amiért őt és az Ujgur Világkongresszus nevű szervezetet "terroristának" titulálta. "A tajvani kormány hamis vádakkal illet. Pontosan ugyanazokat a szavakat használja ellenem, amiket Kína. Azt mondják, amiket Kína a szájukba adott... A népem szabadságáért harcolok és Kína ezért szeparatistának és terroristának tart, habár én csak védem az emberi jogokat, tiltakozásaim békések" - nyilatkozta a politikusasszony. Hozzátette, hogy a döntés ellenére benyújtja a hivatalos vízumkérelmet.

A Kína-barát határozatot másnap egy Kína számára már kevésbé szimpatikus döntés követte. A közelgő Kaohsziungi Filmfesztiválon ugyanis mégis programra kerül a Rebija Kadír életét bemutató dokumentumfilm a "The Ten Conditions of Love" ("A szeretet tíz feltétele"). Ahogy augusztus elején Ausztrália kiváltotta a kínai vezetés haragját, amikor a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon levetítették az "ujgurok küzdelmének nemzetközi jelképévé" vált asszonyról készült filmet, most Tajvant érik kellemetlen vádak, amiért műsorára tűzi az ellentmondásos alkotást. A tiltakozások és a turizmust érintő negatív hatások miatt korábban az önkormányzat információs irodájának főigazgatója, Hszü Li-ming (Xu Liming) azt tervezte, hogy a filmet még a fesztivál megkezdése előtt levetítik, hogy elkerüljék ezeket a kellemetlen következményeket. A ma reggeli újságok viszont már arról írnak, hogy a film mindenképpen része lesz a rendezvény programjának, habár már eddig is több kínai turistacsoport törölte étterem-, illetve szállodafoglalását. Vu Tengji miniszterelnök elmondta, hogy mindezek ellenére sem készülnek megakadályozni a film vetítését, a szólásszabadság védelme érdekében.

Rebija Kadírt Kína a júliusi hszincsiangi lázadások szításával vádolja, amit a politikusasszony egyértelműen visszautasít. A tagadás ellenére Kína nem tágít, konkrét bizonyítékokra hivatkozva támadja az ujgur vezetőt, akit terroristának titulál. Így, akárcsak a dalai láma esetében, minden ország, mely üdvözli a "szabadságharcost", kínai kapcsolatainak romlására számíthat. A 2008 óta hatalomra került Kína-barát tajvani kormány nem akarta a sokat javult szorosközi kapcsolatokat rontani, melyre a dalai láma nemrégi látogatása már így is pecsétet nyomott. Kadír asszony szerint "Tajvan egy demokratikus ország. Nagyon szomorú, hogy elfogadta a kínai fennhatóságot. Szomorú a tajvani nép számára és szomorú a világnak is."

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb