Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tabajdi szerint az "egy ország, két rendszer" modellje Tibetben is működhet

2008. május 22./csütörtök/Strasbourg/(MTI)/TibetPress

Kína Hongkong esetében már bizonyította, hogy képes az "egy ország, két rendszer" modelljével bonyolult és érzékeny kérdéseket rendezni, és ez a modell Tibetben is működőképes lehet - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője csütörtökön Strasbourgban, az EP mellett működő nemzeti kisebbségügyi, illetve a Tibettel foglalkozó munkacsoport (intergroup) együttes ülésén.

Az ülés témája a tibeti autonómia volt, és a vita során a részvevők számba vették a tibeti nép és Kína számára egyaránt elfogadható és tartós megoldási lehetőségeket.

Az ülést vezető Tabajdi Csaba, a nemzeti kisebbségügyi intergroup elnöke hangsúlyozta, hogy az ülés célja nem Kína céltalan kritizálása, az ítélkezés - különösen nem a szecsuáni földrengés miatti mostani kínai nemzeti gyász idején -, hanem a kölcsönösen elfogadható kompromisszumos megoldások feltérképezése. Kiemelte: a Dalai Láma nem függetlenségre, hanem széles körű autonómiára törekszik, ami a tibeti nép legitim igénye. Tabajdi szerint egy 1,3 milliárd lelkes világhatalomnak nincs mitől tartania egy alig hatmilliós kis néppel szemben. Vitathatatlan - tette hozzá -, hogy Tibet modernizálása érdekében sok minden történt a vasúti összeköttetés megteremtése, a lhászai reptér fejlesztése és a lakásprogram révén. Segít a még mindig nagyon szegény tartománynak a turizmus dinamikus fejlődése is.

A márciusi események azonban ismét egyértelműen jelezték: a tibeti nép a jelenleginél szélesebb autonómiát szeretne, amely segíti a tibeti kultúra, nyelv és identitás megőrzését és fejlődését - állapította meg a magyar szocialista EP-képviselő. Ehhez szerinte elengedhetetlen a szabad nyelvhasználat, az anyanyelvi oktatás, és a szabad vallásgyakorlás biztosítása.

"Tibet Kína integráns része, de a tartomány nagyobb szabadsága elengedhetetlen. Ennek megteremtése érdekében békés párbeszédre van szükség a kínai hatalom és a tibeti népet képviselő politikai és vallási vezetők között" - fogalmazott Tabajdi Csaba, aki szerint fontos, hogy ne csak általánosságban beszéljünk az autonómiáról, hanem azt részleteiben is dolgozzuk ki.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb