Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tabajdi párbeszédet szorgalmaz Kínával a szociális jogokról

2008. június 3./kedd/Brüsszel/(MTI)/TibetPress

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője szerint Kínával a szociális jogokról is párbeszédet kellene folytatnia az Európai Uniónak. Az EP-képviselő az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében megállapította: Kína esetében mindig csak az emberi és politikai jogi hiányosságokat kritizáljuk, holott legalább olyan súlyos probléma, hogy a vidéki Kínában százmilliók nem rendelkeznek semmilyen társadalombiztosítással, nem jutnak hozzá alapvető orvosi, egészségügyi ellátáshoz, nincs nyugdíjuk. Hétfőn és kedden tartották meg az Európai Parlamentben a 26. EU-Kína parlamentközi találkozót, amelyen az Európai Unió és Kína kapcsolatán kívül a felek olyan fontos nemzetközi kérdéseket vitatnak meg, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az élelmiszerárak emelkedése.

Tabajdi Csaba, aki egyben az EU-Kína parlamenti vegyes bizottság tagja, együttérzéséről biztosította a kínai népet a súlyos áldozatokkal járó földrengés miatt. Szerinte nagyon pozitív, hogy a földrengésről szóló híradások kezelésében, a nyilvánossághoz való viszonyulásában is felelősen járt el Peking, és úgy véli, ez azt mutatja, hogy van előrehaladás a demokratikus fejlődésben. Az ülésen a kínai és az uniós képviselők megvitatták a klímaváltozás ügyét. Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy a fejlődő országok, de az unión kívüli fejlettek egy része is vonakodik a kötelező széndioxidkibocsátás-csökkentési vállalásoktól, pedig ez elkerülhetetlen. Kína nélkül nem tudunk érdemben tenni a klímaváltozás ellen - szögezte le. Tabajdi - az európai parlamenti biogázjelentés szerzőjeként - örömmel hallotta, hogy Kína is dinamikusan növeli biogáztermelő kapacitásait, felismerve az abban lévő potenciált.

A tibeti helyzettel kapcsolatban Csa Pi-hszin (Zha Pixin), a kínai delegáció vezetője, a kínai népi kongresszus külügyi bizottságának alelnöke hangsúlyozta, hogy Tibet Kína szerves része, és ezt a Dalai Lámának is el kell ismernie. Tabajdi nyomatékosította, hogy már rég nem erről van szó: Tibet és a Dalai Láma nem függetlenségre, hanem széles körű autonómiára törekszik, amely a tibeti nép legitim igénye. A magyar szocialista képviselő szerint elengedhetetlen a szabad nyelvhasználat, az anyanyelvi oktatás és a szabad vallásgyakorlás biztosítása. Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt hónapban elkezdődött informális tárgyalások a pekingi kormány és a Dalai Láma megbízottjai között valóban eredményre fognak vezetni, mert nincs más út, csak a párbeszédé.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb