Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tabajdi Csaba új Kína politikát sürgetett az Európai Parlamentben. „Stratégiai gondolkodásra van szűkség az EU-Kína kapcsolatokban”.

2010 február 9. /OS/MTI/TibetPress

"Új megközelítésre, valódi stratégiai gondolkodásra van szükség az EU-kínai kapcsolatrendszerben, annak jelenlegi formája és keretei ugyanis jelentős mértékben akadályozzák a gazdasági-, kereskedelmi-, és nagypolitikai együttműködést. Legutóbb a koppenhágai klímakonferencián bizonyosodott be, hogy az Európai Unió valódi közös külpolitikai fellépés és stratégiai megközelítés nélkül eszköztelen a Kínával folytatott párbeszédben" – mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén elhangzott napirend előtti hozzászólásában.

Tabajdi sajnálatosnak nevezte, hogy Catherine Ashton, az EU Kül- és Biztonságpolitikai Főképviselőjének meghallgatásán alig esett szó a világ legnépesebb országáról, amely egyben a világ harmadik legnagyobb gazdasága, az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátója. "Az Európai Unió mintha figyelmen kívül hagyná, hogy Kína gazdasága az elmúlt 20 évben átlagosan évi 8%-al bővült, és az ázsiai ország valódi világpolitikai tényezővé vált. A kereskedelem terén a két térség szorosan összefonódott, hiszen Kína az Európai Unió második számú kereskedelmi partnere, míg Kína legnagyobb exportpiaca az Európai Unió" – mondta a szocialista delegációvezető.

Tabajdi Csaba kifejtette: "Az Európai Parlament rendszeresen felemeli szavát a kínai emberi jogi jogsértések, a sajtószabadság hiánya kapcsán, a tibeti, az ujgur és más kisebbségek védelmében, vagy a halálbüntetés eltörléséért tiltakozva. Ezek jogos kritikák, amelyeket nem szabad elhallgatnunk, ugyanakkor ezeket a bírálatokat egy stratégiai keretrendszerbe ágyazva kellene megfogalmaznunk. A kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, tudományos-technológiai együttműködési kapcsolatokról, a Kínában zajló gazdasági-társadalmi változásokról, a világ legnépesebb országának belső stabilitásáról alig esett szó az európai fórumokon az elmúlt években."

A magyar képviselő  hangsúlyozta, hogy egységes álláspont hiányában Kína kijátssza egymás ellen az uniós tagállamokat, és figyelmen kívül hagyja az EU által megfogalmazott követelményeket. "Ezért elengedhetetlenül szükségesnek tartom, hogy a Külügyi Tanács, majd az Európai Tanácsülés keretében az állam- és kormányfők is komolyan foglalkozzanak az EU-kínai stratégiai kapcsolatok jövőjével és törekedjenek az egységes uniós álláspont megfogalmazására. Fontosnak tartom továbbá, hogy Catherine Ashton, Kül- és Biztonságpolitikai Főképviselő minél hamarabb ismertesse elképzeléseit az EU és Kína közötti stratégiai partnerség előmozdítására.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb