Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tabajdi: Az EU közvetítő szerepet vállalhatna Tibet helyzetének rendezésében. Az emberi jogi párbeszédet stratégiai keretekben kellene kezelni.

2010 március 26. /OS//MTI/Tibet Press

Budapest, 2010. március 26., péntek (OS) - Az Európai Uniónak és az Európai Parlamentnek a békés, tárgyalásos megoldást kell sürgetnie Kína és Tibet között. El kell kerülnünk a kioktató stílust és egyenrangú partnerként kell kezelnünk a kínai felet, különben céljainktól eltérő hatást érhetünk el. Az Európai Unió konkrét közvetítést vállalhatna a két fél között, erre a feladatra számos európai politikus rendelkezik a megfelelő ismeretekkel, képességgel és érzékenységgel, például Romano Prodi, az Európai Bizottság korábbi elnöke, Margot Wallström korábbi bizottsági elnökhelyettes vagy Benita Ferrero Waldner, az unió külkapcsolatokért felelős biztosa - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament plenáris ülésén a Tibet helyzetéről rendezett vitában.

Tabajdi kiemelte, hogy az Európai Parlamentnek továbbra is szorgalmaznia kell a Kínában jelentkező emberi és kisebbségi jogi problémák megoldását, valamint a tibeti és az ujgur helyzet megnyugtató rendezését. A megoldásnak békés módon, tárgyalásos alapokon kell nyugodnia, ez mindkét fél érdeke. 

"Kína világhatalomhoz méltatlanul túlzottan érzékeny ebben a kérdésben, túlreagálja a rendszeresen fellángoló, gyakran erőszakos tüntetéseket, amelyeket durván, esetenként aránytalan erőszakkal torol meg. Ezzel rövidtávon ugyan el tudja fojtani a tiltakozást, ugyanakkor elodázza a probléma tartós megoldását és ezzel inkább a radikális megoldást sürgető tibeti erőket erősíti. Meggyőződésem, hogy tartós megoldást csak Tibet kiszélesített, valódi autonómiája hozhat, amely a korábbi kínai megoldáshoz, az "egy ország két társadalmi rendszer" modelljének analógiájára az "egy ország-két vallás" koncepciójára épülhetne. Ehhez azonban meg kellene indítani az érdemi párbeszédet a tibeti nép hiteles vezetőivel" - hangsúlyozta a magyar szocialista delegáció vezetője.

Az emberi jogi párbeszédet nem önmagában, hanem az EU és Kína közötti stratégiai kapcsolatrendszer részeként kell kezelni. Az EU és Kína közötti stratégiai együttműködés eddigi keretei sok szempontból elavultak. A gazdasági válságot követően Kína szerepe mind gazdasági és kereskedelmi, mind politikai szempontból felértékelődött. Ha az Európai Unió valódi partnere kíván lenni Kínának és azt szeretné, hogy az ázsiai nagyhatalom valóban figyelemmel legyen álláspontjára, akkor elengedhetetlen lenne az uniós tagállamok koordinált, egységes fellépése. 

"Súlyos mulasztás, hogy az Európai Tanács ülésén sosem szerepelt az EU-kínai stratégiai partnerség kérdésköre. Az Európai Unió egységes, stratégiai keretekbe ágyazott fellépésével többek között az emberi jogi problémák terén is nagyobb hatásfokkal tudnánk képviselni az Európai Unió értékrendjét" - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb