Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Szólítsuk fel Gordon Brownt, hogy nyilvánosan foglaljon állást Tibet ügyében! .

2008. augusztus 14./csütörtök/FreeTibetCampaign/TibetPress

SÜRGŐS FELHÍVÁS: 2008. AUGUSZTUS 12.

Gordon Brown, miniszterelnök augusztus 21-én Pekingbe utazik, hogy részt vegyen az olimpia záróünnepségén. Miközben a világ vezetői az olimpia alatt a kínai kormány Pazar vendégszeretetét élvezik, Tibetben továbbra is válságos a helyzet. A szabad Tibet támogatóinak szorgalmazniuk kell, hogy Gordon Brown törje meg szégyenteljes hallgatását, és nyilatkozzon Tibet elnyomásának kérdésében.

Az Egyesült Királyság közvéleménye rászolgált arra, hogy az ország vezetője ugyanolyan szókimondó legyen, mint az Egyesült Államokban. Augusztus 7-én az amerikai elnök, George Bush szót emelt az ellen, hogy Kína megsérti az emberi jogokat. Kijelentette: „Az Egyesült Államok szilárdan ellenzi, hogy Kínában őrizetbe veszik a politikai máskéntgondolkodókat, az emberi jogok szószólóit és a vallási aktivistákat… A nyitottságot és az igazságosságot szorgalmazzuk, de nem azért, hogy a saját meggyőződésünket erőltessük rájuk, hanem hogy a kínai embereknek lehetőségük legyen kinyilvánítani a sajátjukat… Nem azért emelünk szót, hogy… magunk ellen fordítsuk a kínai vezetőket, hanem azért, mert Kína kizárólag akkor valósíthatja meg teljes potenciálját, ha nagyobb szabadságot biztosít a lakosságnak.”

A márciusi és áprilisi tibeti tüntetések széleskörű médiavisszhangot kaptak. A tüntetések tovább folytatódnak Tibetben, de a világ figyelmétől elzárva, mert a kínai hatóságok erővel eltávolították az összes külföldit Tibetből. Az emberi jogok megsértése immár ellenőrizetlenül folyhat. Ezrekre rúg a letartóztatottak és az eltűntek száma.

A tibeti lakosság állandó félelemben él. A kijárási tilalom, az ellenőrzőpontok és az önkényes letartóztatások életük mindennapi részét képezik. A kolostorok 24 órás rendőri megfigyelés alatt állnak. <http://www.freetibet.org/newsmedia/28-july-2008>. Három nappal ezelőtt Ngaba megyében két tibeti asszonyt meglőttek a kínai katonák minden ok nélkül. (http://www.freetibet.org/newsmedia/100808)

Csak a tibetiek bátorsága és elszántsága teszi lehetővé a Free Tibet Campaign számára, hogy információhoz jusson a zárt kapuk mögött történtekről. A külföldi újságírók kitiltása Tibetből csak egyik jele annak, hogy Kína megszegi ígéretét, miszerint javulni fog az emberi jogok helyzete, ha Peking rendezheti a 2008-as olimpiát.

Gordon Brown, miniszterelnök büszke a kínai vezetőkkel kialakított baráti viszonyra. A barátok megmondják egymásnak, ha a másik viselkedése elfogadhatatlan. Ha a barátunk veri a feleségét, és mi nem szólunk ezért, akkor a cinkosaivá válunk. Ha elfogadjuk Kína vendégszeretetét, miközben a nyilvánosság előtt hallgatunk a Tibetben zajló emberi jogi tragédiáról, azzal hallgatólagosan jóváhagyjuk a kínai elnyomást. A miniszterelnök nem vehet részt úgy a záróünnepségen Pekingben, hogy semmit sem tesz szóvá.

Kérjük, írja alá Gordon Brown, miniszterelnökhöz intézett online petíciónkat, amelyben azt szorgalmazzuk, hogy tegye Nagy-Britannia lakosságát büszkévé azzal, hogy szót emel Tibetért.
http://www.ipetitions.com/petition/SpeakForTibet/

A petíció szövege:
Mint az Egyesült Királyság lakosa, szégyellni fogom magam, ha Gordon Brown miniszterelnök elutazik a pekingi olimpiára, és nem emel szót nyilvánosan az ellen, ahogy a kínai kormány leszámol a békés tüntetőkkel Tibetben.

Felkérem Gordon Brown miniszterelnököt, hogy pekingi látogatását használja fel arra, hogy szót emeljen az emberi jogok Tibeten és Kínán belüli helyzetéért.
Vagy írjon a miniszterelnöknek az alábbi címre:

Rt Hon Gordon Brown MP
10 Downing Street
London SW1A 2AA

Augusztus 16-án, szombaton tibetiek és támogatóik vonulnak fel Londonban a Kínai Nagykövetségtől (49-51 Portland Place W1B 1JL) a Downing Street 10 elé. Gyülekezés 11 órakor a követséggel szemben. Ha teheti, csatlakozzon hozzánk. További információ a tüntetésekről és egyéb eseményekről: http://www.freetibet.org/node/1029

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb