Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Szili Pekingben: A Tibet-kérdés teljes mértékben Kína belügye

2008. június 6./MNO/TibetPress

A Magyar Évad kínai rendezvénysorozatának a befejeződése nem lezárás, hanem a két ország gazdasági kapcsolatainak magasabb szintre való emelése, amelyen sokkal nagyobb szerepet kaphat a kutatási és technológiai innováció – hangoztatta Vu Pang-kuo, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke, aki pénteken Pekingben találkozott Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

Vu Pang-kuo a találkozó elején a szecsuani földrengés kapcsán köszönetet mondott a magyar nép együttérzéséért, és a segélyszállítmányért, amely többek között katonai sátrakat és egy nagyteljesítményű víztisztító berendezés tartalmazott. Szili az MTI-nek elmondta, hogy a találkozón kiemelt helyen szerepelt a két ország parlamentje között 2006-ban aláírt együttműködési megállapodás. Vu Pang-kuo a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése érdekében szorgalmazta a szakbizottságok közötti kapcsolatok kiépítését, a tapasztalatcserét. A Bank of China budapesti tevékenységének a kelet-közép-európai térségre való kiterjesztését Vu Pang-kuo is megvalósíthatónak tartja. A parlament elnöke szorgalmazta a Márkás Kínai Áruk Központjának magyarországi létrehozását.

Tibet kérdésével kapcsolatban szóba került, hogy a Dalai Lámával már hat fordulóban zajlottak egyeztetések, és ezeket Peking a jövőben is folytatni kívánja. A találkozóról szóló kínai híradások szerint Szili Katalin leszögezte, hogy a tajvani és a tibeti kérdést Magyarország teljes mértékben Kína belügyének tekinti.

A Zsenmin Zsipao pénteki számának címlapján „Csia Csing-lin találkozott a magyar házelnökkel” címmel jelent meg beszámoló a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület elnöke és Szili Katalin  csütörtöki találkozójáról. A politikai napilap írása szerint Csia Csing-lin sikeresnek értékelte a közelmúltban lezajlott magyarországi látogatását, amely hozzájárult a politikai bizalom elmélyítéséhez, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez. A lap beszámolója szerint Csia Csing-lin külön köszönetét fejezte ki azért, hogy a magyar kormány és a parlament hosszú idő óta kiáll az egy Kína elve mellett, valamint reméli, hogy a magyar fél továbbra is támogatja a kínai felet a számára fontos kérdésekben A két ország diplomáciai kapcsolatainak jövőre esedékes 60. évfordulójával kapcsolatban Csia Csing-lin hangsúlyozta, hogy annak a két fél közötti baráti együttműködés szorosabbra fűzését kell szolgálnia.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb