Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Szili Katalin szombatig Kínában tárgyal

2008. június 1./vasárnap/Hongkong/(MTI)/TibetPress

Szili Katalin szerint kínai látogatását semmilyen módon nem befolyásolta a Tibetről szóló politikai nyilatkozat körüli vita, akkor is elutazott volna az ázsiai országba, ha a határozatról időközben szavaz a parlament. Az Országgyűlés elnöke erről kínai útjának kezdetén nyilatkozott az MTI-nek vasárnap.

Szili Katalin hangsúlyozta: Kína rendkívül fontos gazdasági és kereskedelmi partnere Magyarországnak, ezért nem is tehette volna meg, hogy lemondja az utat. Akkor, amikor a Magyarországra irányuló kínai beruházásokat, és a működőtőke-befektetéseket szorgalmazzuk, akkor a politikai vitákkal szemben az ország érdeke előrébb való - hangoztatta. A házelnök-asszony fenntartja korábbi véleményét, miszerint ebben a helyzetben nem szokványos lépés Kínát elítélő politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezni a parlamentben. Egyrészt azért, mert a földrengés miatt fél magyarországnyi ember van fedél nélkül, másrészt azért, mert az európai diplomáciai folyamatok sem a kezdeményezők álláspontját igazolják. Kijelentette ugyanakkor, hogy ettől függetlenül fenntartja álláspontját: az emberi jogoknak érvényesülnie kell Kínában is.

A Fidesz, a KDNP, az SZDSZ, és az MDF korábban az MSZP ellenében vétette napirendre az Országgyűlésben a Tibetről szóló politikai nyilatkozatot. A dokumentum általános vitája már lezajlott, de a részletes vitájára még nem került sor, mert a múlt héten 180 igen, 180 nem és egy tartózkodás mellett nem vette napirendre a folytatást a Ház.

Várhatóan hétfőn ismét lesz olyan frakció, amely kezdeményezi, hogy kerüljön napirendre a politikai nyilatkozat részletes vitája. Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is azt kérte a pártoktól, hogy ebben a helyzetben ne folytassák a vitát a Tibetről szóló politikai nyilatkozatról, a külügyminisztérium pedig jelezte, ősszel tárgyalnának az indítványról.

Szili Katalin vasárnap Makaóra látogatott, ezt követően Sencsenbe (Shenzhen) utazik és részt vesz a kínai Magyar Évad záró rendezvényén, majd megnézi a csúcstechnikai ipari parkot és egy ott működő magyar céghez is ellátogat. Délután a sencseni Népi Gyűlés elnökével találkozik.

Szerdán tovább utazik Hszianba (Xian), ahol a tartományi parlament elnökével tárgyal, ezután elviszik egy olyan vállalathoz, amely a földrengés sújtotta területre gyárt sátrakat, és olyan használati tárgyakat, amelyekre most a legnagyobb szükség van.

Szili Katalin csütörtökön és pénteken Pekingben tárgyal. Találkozik Vu Pang-kuoval (Wu Bangguo), az Országos Népi Gyűlés (parlament) elnökével, Csia Csing-linnel (Jia Qinglin), a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (népfront) elnökével. Szili Katalin szombaton utazik vissza Magyarországra.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb