Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Szili Katalin: fontos, hogy Kína nyitott a párbeszédre Tibetről

2008. május 8./csütörtök/(MTI)/TibetPress

Szili Katalin szerint fontos, hogy Kína nyitott a párbeszédre a dalai lámával Tibetről. A házelnök erről azt követően beszélt, hogy csütörtökön Budapesten találkozott Csia Csing-linnel (Jia Qinglin), a Kínai Népköztársaság Népi Politikai Tanácskozó Testülete (KNPTT) Országos Állandó Bizottságának elnökével.

Számunkra fontos információ, amit vendégem elmondott, hogy nyitottak az egyeztetésre és a párbeszédre a Dalai Lámával. Bízom benne, hogy ezek a tárgyalások felgyorsulnak. Ezt követően az olimpia megnyitójával kapcsolatos kérdések is tisztázhatók lesznek - mondta Szili Katalin a találkozót követő sajtóértekezleten az MTI-nek.

A házelnök hozzátette: Kínának is az az érdeke, hogy a tibeti helyzet miatt ne szenvedjen csorbát az olimpia. Mint mondta, nincs infomációja arról, hogy vezető magyar politikus részt vesz-e az olimpia nyitó- vagy zárórendezvényén.

A távirati iroda azon kérdésére, egyetért-e a Budapesten zajló Tibet-párti tüntetéssel, Szili Katalin kiemelte: a vendéglátó tisztessége megkívánja, hogy ne foglalkozzon ezzel a kérdéssel.

A házelnök kérdésre válaszolva hozzátette: diplomáciai okokból nem lenne szerencsés, ha éppen most foglalkozna az Országgyűlés a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslattal. Ugyanakkor a beadványról tárgyalni kell, de Magyarországnak a Kínához kötődő partnerséget és a gazdasági folyamatokat is figyelembe kell vennie. Az MSZP-frakció a következő üléseinek egyikén eldönti, hogy támogatja-e a tervezetet - mondta. A politikus kitért arra, hogy kínai partnerével csütörtökön tárgyaltak a politika, a gazdasági és a kulturális kapcsolatokról is.

Uniós tagállamként Magyarország számára nagyon fontos a kereskedelmi, gazdasági és turisztikai kapcsolatok bővítése Kínával. 2009-re például elkészül a budapesti China Brand Trade Center, ahol több mint ezer kínai befektető, cégképviselő lesz jelen - fűzte hozzá.

A csütörtöki találkozón a politikusok értékelték a kínai magyar évadot. Szili Katalin ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy június első napjaiban Kínába utazik, a magyar évadot bezárni, ehhez kapcsolódóan kétoldalú találkozó is lesz a házelnökkel.

2009-ben hatvan éve lesz, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolat. Ennek jegyében kínai évadot rendeznek Magyarországon - tette hozzá.

Csia Csing-lin száztagú kínai delegáció élén érkezett szerdán Budapestre. Az egykori pekingi polgármester csütörtökön találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is.

Csia Csing-lin pénteken Medgyessy Péter volt kormányfővel tárgyal. A látogatáshoz kapcsolódóan kínai-magyar üzleti fórumot is szerveznek.

A látogatás idején a Tibetet Segítő Társaság tüntetéseket szervez több helyszínen. Az egész napos demonstrációkkal a tibeti emberi jogi helyzetre szeretnék felhívni a figyelmet. A társaság tüntet az Országháznál és a delegáció szálláshelyén. Az akcióhoz az Amnesty International Magyarország is csatlakozott. A helyszíneken ellentüntetéseket is tartanak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb