Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Szerzetest lőttek le a kínai rendőrség emberei, miközben felgyújtotta magát

2009. február 27./WTN/TibetPress

Egy tibeti szerzetest lőtt le a kínai rendőrség ma, miközben felgyújtotta magát. Pekingi idő szerint délután egy óra negyven perckor Ngaba városban (kínai: Aba), Kelet-Tibetben. Szemtanúk szerint a húszas éveiben járó Tape, a Kirti kolostor szerzetese, jelszavakat skandálva egy házilag gyártott tibeti zászlóval a kezében, amin a Dalai Láma képe volt, felgyújtotta magát egy kereszteződésben a város főterénél. Szemtanuk beszámoltak arról, hogy a rendőrök három lövést adtak le Tapere az önfelgyújtás után. Legalább egy golyó eltalálta. A testét ezután elszállították, nem lehet tudni, hogy a szerzetes túlélte-e az esetet.

„Az a fiatal szerzetes kényszert érzett arra, hogy feláldozza magát, tiltakozásként a kínai elnyomás ellen, ami Tibetben zajlik, a kétségbeesés határára sodorva a tibeti népet. ”-mondta Lhadon Tethong, a Diákok a Szabad Tibetért szervezet vezetője. „Ez a kétségbeesett tett, egy olyan reakció, amely tükrözi azt a frusztrációt és fájdalmat, amit a hatósági üldözés közel egy éve tartó megerősödése és az ötven kínai uralom alatt eltöltött év közben halmozódott fel.”

A Kirti kolostorból származó értesüléseink szerint, Tape tiltakozó akciójára azután került sor, miután ezer szerzetest megakadályoztak az imaterembe való belépésben, ahol a Loszár (a tibeti újév) harmadik napján esedékes imákat szerették volna elmondani. Miután a terembe nem tudtak bejutni, a szerzetesek leültek a bejárat elé, készültek imádkozni, közben idősebb társaik kérlelték őket, hogy inkább hagyják el a helyet. A szerzetesek vissza is tértek szobáikba. Ezután Tape kisétált a kolostorból, az utcán kibontotta a zászlót és a közelben lévő főtér felé indult.

Tavaly a ngabaiak és a környéken élők közül sokan meghaltak az egész Tibetre kiterjedő tiltakozási hullám leverése közben. Még többen eltűntek, börtönbe kerültek. A ngabai tiltakozásról készült megrázó képek, amelyek a kínai hatóságok által lelőtt tibetieket ábrázoltak, azon kevés fénykép között voltak, amelyek külföldre is eljutottak az áldozatokról. A tüntetések után, a Kirti kolostori szerzetesek voltak a kínai hatóságok megfélemlítő, bántalmazással és kínzással járó eljárásainak legfőbb elszenvedői. A múlt év óta az egész régió el van zárva a külvilágtól, az elmúlt hónapokban külföldiek be sem juthatnak Ngabába.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb