Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Szerzetesnövendékek lesznek a thai gyerekek

2018. július 19./Index.hu/TibetPress

eredeti cikk

A thaiföldi focicsapat és edzőjük, akiket tegnap engedtek ki a kórházból, egy buddhista istentiszteleten vettek részt helyi idő szerint csütörtök reggel, írja az Independent. A csapat lerótta tiszteletét Szaman Kunan előtt, aki a mentés közben vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ

Először szólaltak meg a barlangból kimentett thai gyerekek
Nem tudták elhinni, hogy tényleg ott vannak értük a búvárok, mondta az egyik gyerek, miután kijöttek a kórházból.

A gyerekek azt is megígérték, hogy a búvár tiszteletére buddhista szerzetesnövendékek lesznek. Ezzel a cselekedetükkel egy „érdemes tettet” hajtanak végre, mellyel a hős búvár szellemét segíthetik. A buddhizmus szerint ugyanis az érdemes tett egyheted részét tovább lehet adni egy halott részére, lecsökkentve ezzel szenvedéseit az új létezésben.

Mivel szerzetesek csak húsz év fölöttiek lehetnek, a gyerekek egyelőre növendékként fognak tanulni. A szerzetesek és apácák a buddhista közösségben számos szerepet töltenek be. Első és legfontosabb, hogy őrizzék meg a tanokat és tartsák be a szabályokat. Élő példát kell mutatniuk a világi közösség számára, és segíteniük kell a világi embereket abban, hogy ők is erényekre tehessenek szert.

 

A buddhista szerzetesek eskütételük után „leadhatják" esküjüket, és visszatérhetnek a világi életbe. Ezt követően akár hétszer is felvehetik és leadhatják fogadalmukat. Tehát a szerzetesi eskü nem akadályozza meg a fiúkat abban, hogy profi focisták vagy mentőbúvárok legyenek.

A gyerekek edzője, Ekapol Csanthavong egy buddhista kolostorhoz csatlakozott, miután tízévesen egy járványban elveszítette a szüleit és hétéves testvérét. 22 évesen hagyta ott a szerzetesi létet, hogy a nagymamáját ápolhassa. A kolostorba viszont azóta is visszajár: az elmúlt években a focicsapat edzése mellett templomszolga volt.

KAPCSOLÓDÓ
Az edző, aki barlangba vitte a gyerekeket: hős vagy vádlott?
A csapatból ő van a legrosszabb bőrben. Az USA-ban per várna rá, Thaiföldön más a megítélése.

A gyerekekhez csatlakoztak a hozzátartozóik és barátaik is. Adul Szargon kivételével, aki nem buddhista, a barlangban rekedt fiatalok mindegyike részt vett a ceremónián. A va nemzetiségű, keresztény, Mianmarból menekült fiú volt az egyetlen, aki tudott angolul a gyerekek közül. Emiatt fontos szerepe volt a mentésben, mivel egyedüliként ő tudott kommunikálni a brit mentőcsapattal.

KAPCSOLÓDÓ
Állampolgársága sincs, de négy nyelven beszél a barlangban rekedt fiatal
Fontos szerepe van, egyedüliként ő tud angolul kommunikálni a brit mentőcsapattal.

Tizennyolc nappal csapdába esésük után, múlt kedden az utolsó négy gyereket és az edzőjüket is kihozták a mentőcsapatok a thaiföldi barlangból, így az ifjúsági futballcsapat mind a 12 tagja és az edző is megmenekült. A focistákat azonnal kórházba szállították, ahol egy hetet töltöttek.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb