székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343 (00-36)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu www.tibet.hu tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő
» Retro» Tibeti művészet» Interjú» Levelek» Tibet Press» Tibet Press English» Dharma Press» Human Rights» Világ» Kína» Magyar» Ujgur» Belső-Mongólia » KőrösiCsoma» Élettér» Határozatok» Nyilatkozatok» tibeti művészet» lapszemle.hu» thetibetpost.com» eastinfo.hu» rangzen.net» ChoegyalTenzin» tibet.net» phayul.com» DalaiLama.com» vilaghelyzete.blogspot.com» Videók» Linkek» TibetiHírek» Szerkesztőség
eredeti cikk
Mosdóvízbe csempészett, szépítő gyógynövények, koszorúba font tarka mezei virágok, sírokba helyezett sült alma, halászbárkákból rakott tüzek, boszorkányégetés, tűzugrás és páfrányvirág-keresés az éj leple alatt – csak néhány, nyári napfordulóhoz kapcsolódó szokás a pogány és a keresztény kultúrkörből. A Rádió Orienten Márkus Virág, a Magyar Észt Intézet programvezetője és Kustánné Hegyi Füstös Ilona, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa mutatta be a magyar és a balti népek gazdag hagyományvilágát.
A pogányoknál a nap tisztelete határozta meg a szokások rendjét: a druidák az ég és a föld nászának, egy varázslatos és mágikus időszaknak tekintették a nyári napfordulót. A nap tisztelete a mai életünkre is kihat, hiszen a kereszténység számos szokást vette át a pogányság idejéből. Kustánné Hegyi Füstös Ilona kiemelte, a fény és a sötétség küzdelme mindkét kultúrkörben megvolt, így Keresztelő Szent János napja lett a fény születésének ünnepe.
A holtak lelkét tisztította a sült alma
A magyar területeken Szent Iván éjjelén a gyógynövények és a férjjósló praktikák kerülnek előtérbe. Nógrádban kazár fiatal lányok táncolják körbe a tüzet, majd gyógynövényeket füstölnek rajta és mosdóvizükbe teszik, hogy megszépüljenek. Az éppen nyíló mezei virágok mellett kitüntetett szerepet kap a sült alma. A tudás és a termékenység szimbólumát a tűzbe dobják, majd megeszik, hogy megelőzzék a betegségeket. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa hozzátette, Baranya megyében a sírokba is sült almát tettek, hogy kiengeszteljék a holtakat és segítsék a lelkek megtisztulását.
Az északi tűzben rejlő szerencse
Az északi népek körében szintén fontos szerepet tölt be az évszakok változása. Márkus Virág rámutatott, a zord és sötét telek alatt az északiak nagy előkészületekkel várják a fénnyel teli időszakot. „A pogány népek Szent Iván éjjelén a fényt ünnepelték. A kereszténység újabb réteget rakott a napra Szent János ünnepével” - a Magyarországi Észt Intézet programvezetője hozzátette, az elektromos áram megjelenése sem szorította háttérbe a nyárvárást és annak hagyományait.
A 21. századi modern ember ugyanúgy örül a fénynek mint ősei, csak a szokások változtak meg - Márkus Virág az ősi hagyományok közül a tűzrakást és a tűzugrást, valamint az ünnepi ételek és italok fogyasztását emelte ki. A tüzeket magaslati helyekre rakták, hogy minél több ember lássa a fényt. A kis szigeteken a halászok kiselejtezett bárkáiból építették a máglyát. A szerencsét növelte a tüzek mérete, illetve száma. Az észteknél mágikus jelentéssel bír a tűz, a hiedelmek szerint a füst megvéd az ártástól. Ez az oka annak, hogy régen az állatokat is belehajtották a füstbe, hogy megtisztuljanak.
Gyógynövények és kulináris élvezetek
A nyári napforduló időszakában minden északi ország sajátos szokásrenddel bír. Dániában boszorkányégetést rendeznek, Norvégiában virágot tesznek a lányok a párnájuk alá, hogy meglássák álmukban jövendőbelijüket, Svédországban májusfa jellegű oszlopot táncolnak körbe, míg a Baltikumban páfrányvilágot keresnek az éj leple alatt, illetve növényekkel díszítik fel a házakat. Az észt lányok emellett 9 virágból, többek között orbáncfűből, lóheréből és búzavirágból fonnak koszorút. „A balti népeknél hangsúlyos a gyógynövények gyűjtése. A varázslatos időszakban leszedett növényeknek mágikus erőt tanúsítottak, sokszor az ellő teheneket is ezekkel etették.”
Az északi országoknál kevésbe hangsúlyos a kulinária, ellentétben a déli népekkel. Jellegzetes naphoz kapcsolódó ünnepi étel az észt árpalepény és túró, ital pedig a házi sör, illetve a letteknél és a litvánoknál ilyenkor különböző sajtok kerültnek az asztalra.
A közös hintázás örömei
A Szent Iván éji szokások mindössze egy részét alkotják az észt kultúrkörnek. Márkus Virág kiemelte, a hintázás hagyománya is jellegzetesen észt. „A hinta fontos közösségi pontja volt az észt falvaknak: a fiatalok itt gyülekeztek, itt mutatták meg ügyességüket és szépségüket” - a tucatnyi embert elbíró szerkezetet együtt hajtották a fiatalok. A hagyomány napjainkra komoly sportággá nőtte ki magát: a kiiking egy igazi akrobatikus mozgásforma.
A hintázáshoz népdalok kötődtek: a hinta mozgásának ütemére hintadalok születtek. A programvezető kiemelte, a sokszor improvizáló előénekest kórus követte. A repetitív énekek dallamvilága ugyan némileg szegényes, ám a szövegek igen gazdagok – hangsúlyozta a vendég.