Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Szennyezett levegő is adhat okot öngyilkosságra

2010. július 15./reuters/estihirlap.hu/TibetPress

Tajvani kutatók szerint az asztmás betegség és a szennyezett levegő is közrejátszhat a gyakori öngyilkossági hajlamban.

Kutatók korábban is összefüggésbe hozták már az asztmás megbetegedést az öngyilkossággal, dél-koreai kutatók azonban most új oldalról vizsgálták meg a krónikus betegség, s a pszichológiai labilitás kérdését. Két új ázsiai tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a levegő szennyezettsége - legyen az szmog, por vagy dohányfüst okozta - azon kívül, hogy rontja az emberek egészségét, fokozottan hatással van a krónikus légúti betegségekben szenvedőkre is, s könnyen szívelégtelenséghez vezethet.

A kutatás szerint a romló fizikai állapot a labilis lelkivilágú embereket könnyen megingatja, főleg azokat, akik korábban is szenvedtek valamilyen krónikus betegségben. Az American Journal of Psychiatry tanulmánya azt a következtetést vonja le, hogy a testet és a lelket egészében kell kezelni, figyelembe véve, hogy a pszichológiai problémák gyakran kéz a kézben járnak a rossz fizikai állapottal.
„Minden krónikus betegséggel küzdő pácienst meg kellene vizsgálni pszichológiailag is - mondta dr. Wayne Katon, a seattle-i Washington University pszichológusa. - A szennyezett levegő érzékenyebbé teheti a pácienseket egészségi állapotukra, ami több lelki problémát is okozhat."

A dél-koreai Yonsei University College of Medicine kutatásai alapján 100 000 dél-koreaiból 23 önkezűleg vet véget az életének. A megvizsgált négyezer öngyilkossági esetből pedig az is kiderül, hogy azok az emberek között, akiket a halálukat megelőző egy évben szívproblémákkal kezeltek, 19%-kal nagyobb volt az esély, hogy felszámoljanak az életükkel. A szakemberek azzal magyarázzák, hogy a szennyezett levegő gyulladást okoz a szervezetben, ami súlyosbíthatja a depressziós tüneteket is.

„Az öngyilkosság relatív ritka, de tragikus végkifejlete a pszichológiai betegségeknek, és ha tényelgesen összefüggésbe hozható az asztmával, az még tovább mélyíti a mentális problémák súlyát. Mind az iskolai, az orvosi stábnak, mind a szülőknek fel kell hívni a figyelmét arra, hogy tudatosan meg kell előzni az ilyen jellegű komplexusok kialakulását, fejleszteni a fiatalok mentális egészségét, főleg azoknál, akik érzékenyebbek a már említett krónikus betegségekre" - írja dr. Chian-Jue Kuo asztmáról szóló tanulmányában.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb