Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Szemtanúk beszámolója a megszökött tibeti szerzetesről - Free Tibet riport

2009. március 28./Free Tibet/TibetPress

2009. március 22.

Szemtanúk szerint több mint ezer tibeti tiltakozik Quinghai-ban azután, hogy egy szerzetes a folyóba veszett.


A Free Tibet emberjogi szervezet az eltűnt szerzetes egy közeli barátjától értesült az eseményekről.


A Free Tibet megtudta, hogy szemtanúk állítása szerint szombaton több mint ezer tibeti tartott tiltakozást egy rendőr-örs előtt Lajongban, Észak-kelet Tibetben (Qinghai kínai tartományban). A tiltakozás azt követően tört ki, hogy a helyi Raja kolostornál látták, ahogy egy szerzetes a folyóba ugrik, ahol elragadja az erős sodrás. A szemtanúk szerint a szerzetes percekkel azután vetette a folyóba magát, hogy megszökött a rendőrségről, ahová előző napon, pénteken vitték be hat másik szerzetestársával együtt a Raja kolostorból. A szerzetes, Tashi Sangpo, 25 éves.


A Free Tibet beszélt egy londoni szerzetessel, aki Tashi Sangpo diáktársa volt a Raja kolostorban még a kilencvenes években. A Londonban tartózkodó szerzetes, kinek nevét biztonsági okokból nem fedhetjük fel, a rendőrségnél tartott tiltakozást követően, tegnap beszélt Machuban élő ismerőseivel.


A Londonban élő szerzetesnek a helybéliek elmondták, hogy a városban nőttön nő a feszültség azóta, hogy március 9.-én raja szerzetesei felvonták a tibeti zászlót a kolostor fő imaháza fölé (a Free Tibetnek többen is beszámoltak arról, hogy március 8-án több katonai csapat érkezett a kolostorba. A fegyveres csapatok még aznap biztonsági őrjáratot kezdtek a kolostor környékén. A Free Tibet úgy tudja, hogy a március 9-i zászlófelvonás mellett a szerzetesek röplapokat is szórtak a kolostor környékén. A röplapok az elmondások szerint szolidaritást és a tibeti mártírok gyászát hirdették, utalva ezzel azokra, akik a 2008 tavaszán Kína által szétvert tiltakozás során vesztették életüket.)


A londoni szerzetes elmondta Free Tibetnek, hogy értesülései szerint a rendőrök március 10-én érkeztek a kolostorba, ahol erőszakkal eltávolították a tibeti zászlót, miután a szerzetesek megtagadták azt. Forrásai szerint a rendőrök március 20-án, pénteken tértek vissza a kolostorba hogy ott hét szerzetest vegyenek őrizetbe - köztük Tashi Sangpót -, akiket a zászló felhúzásával gyanúsítottak. A szerzeteseket állítólag egész éjjel fogva tartották a rendőrségen.


A szemtanúk szerint másnap, szombaton helyi idő szerint délután kettő körül látták, amint Tashi Sangpo a rendőrségről a Machu (Sárga folyó) folyó felé szalad. Elmondások alapján Sangpónak azzal az ürüggyel sikerült megszöknie a rendőrségről, hogy mosdóba kell mennie (Tibetben szokás szerint az épületen kívül vannak a mosdók). A szemtanúk azt mondták, hogy látták Sangpót, amint a rendőrségről menekülve a folyóba vetette magát a partról. A szemtanúk, akik épp a folyón átívelő hídon tartózkodtak, látták, ahogy Sangpo teste a híd alá sodródik, ezután nem sokkal szem elől tévesztették. A Free Tibetnek nincs tudomása arról, hogy Sangpo olyat állított volna, hogy öngyilkosságot akar elkövetni, vagy csak hatóságok elől szeretett volna menekülni azzal, hogy a folyóba ugrott. További jelentés nem érkezett arról, hogy Sangpo életben van-e, vagy elhunyt.


A londoni szerzetes elmondta a Free Tibetnek, hogy beszélt ismerőseivel, akik rendőrség előtt kezdtek gyülekezni nem sokkal azután, hogy látták Sangpót a folyóba ugrani és elsodródni. Forrásai szerint Sangpo öccse négy óra körül érkezett a rendőrség elé, és hamarosan igen nagy tömeg gyűlt össze. A tiltakozók számát, akik szerzetesekből és helybéliekből állt össze, több mint ezerre becsülték. A források szerint a tiltakozók jóval többen voltak, mint a rendőrök, akik a tüntetés során végig a rendőrség épületében maradtak. Elmondásuk szerint a tiltakozók nagyon dühösek voltak és úgy hitték, Sangpót kényszeríttették arra, hogy a folyóba ugorjon, mivel ez volt az egyetlen módja annak, hogy elkerülje a verést és a rossz bánásmódot melyről úgy érzik, hogy azt megelőzően része volt a rendőrségen. Sok tiltakozó vélte úgy, hogy öngyilkosságot követett el, habár lehetetlen bebizonyítani, hogy Sangpo saját szándékából vetette-e a folyóba magát.


A források szerint köveket hajigáltak a rendőrségre, az egyik rendőr pedig súlyosan megsebesült. Állításuk szerint a tömeg csak azután oszlott fel, hogy a Raja kolostor egyik rangidős lámája arra kérte az embereket, hogy hagyják el a helyszínt.


A Londonban élő szerzetes beszélt azokkal, akik jelen voltak a tüntetésen mielőtt este hazatértek volna onnan. További információt nem tudott nyújtani, mivel ismerősei vonakodtak többet mondani telefonon. A Free Tibet tehát nem tudja igazolni a hivatalos sajtó híreit, melyek szerint körülbelül száz tibetit tartóztattak le a tüntetés után.


A Free Tibet igazgatója, Stephanie Brigden a következőket nyilatkozta:


Mivel rengetegen tiltakoztak tegnap, valószínűleg nagyon komoly következményekkel kell számolniuk az érintett tibetieknek. Miután Tibetet elzárták a világ szeme elől, Kína teljesen büntetlenül léphet fel a machui tüntetőkkel szemben. A Free Tibet komolyan aggódik a térség tibeti lakosságának biztonságáért a legutóbbi tiltakozás után”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb