Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Székhez kötve szomjaztak Kína nyugati foglya

2008. szeptember 27./szerda/Index/TibetPress

Amerikai és brit aktivistákat börtönöztek be Kínában az olimpiai játékok ideje alatt. A kínai külügyminisztérium szerint megszegték a kínai törvényeket, mert Tibetért tüntettek. A fogva tartott aktivisták elmondták, hogy a székhez kötözték őket a maratoni hosszúsági kihallgatások ideje alatt, aludni nem engedték őket, és vizet is alig kaptak.

Nyolc amerikai, egy német, és egy angol állampolgárt csuktak le a kníai hatóságok az olimpia alatt, mert tibeti zászlót terítettek szét. Vasárnap engedték őket haza, a záróünnepség ideje alatt. Az egyik szabadon engedett, brit nő elmondta, hogy múlt csütörtökön tartóztatták le Pekingben, miután lefényképezett három tüntetőt, akik épp egy "Free Tibet" transzparenst csomagoltak ki. "Letartóztattak minket, és egy egyetemre vittek, ahol kérdéseket tettek fel. Majdnem 24 órát voltunk fent, alvás nélkül, és 8 órán keresztül vallattak minket. Ezután egy fogdába vittek, de mielőtt engedték volna, hogy végre aludjunk valamennyit, még újabb 12 órás vallatás várt ránk" - mondta a Telegraph című brit lapnak.

Cellákba zárták őket, és csak a kihallgatások idejére hagyhatták el a helyiséget. Ezek a vallatások nem ritkán 16 órán keresztül is tartottak. Állításuk szerint többször erős fénnyel világítottak az arcukba, és a börtönőrök fémszékekbe "zárták" őket, szíjakkal a derekuk körül. Piszkos egyenruhát kellett viselniük, mely egy piros pólóból és egy fekete nadrágból állt. A vizet naponta csak 15 percre engedték meg, akkor ihattak és mosakodhattak.

Az egyik amerikai állampolgárságú fogvatartott New Yorkban elmondta, hogy kínai kihallgatóik azzal vádolták őket, hogy kapcsolatban állnak az amerikai kormánnyal, és nekik dolgoznak.

"Faggattak minket arról, hogy mit csinálunk, hogyan élünk. Mindenről kérdeztek attól kezdve, hogy elkezdtem a középiskolát, egészen addig, hogy miket ettem Kínában". A másik letartóztatott, egy szintén amerikai állampolgárságú 28 éves fotós azt mondta, hogy a kihallgatások félelmetesebbek voltak, mint amilyet a legijesztőbb filmben egyáltalán el tudna képzelni. Az őrizetben levők közül többen azt mondták, hogy a kínaiak elvették laptopjaikat és videókameráikat.

A kínai külügyminisztérium hétfői közleményében kijelentette, hogy a tüntetők Tibet függetlensége érdekében tevékenykedtek, és ez az ország törvényeibe ütközik. A közleményben áll az is, hogy Kína reméli, az országok megtanítják polgáraikat arra, hogy tiszteljék a kínai törvényeket.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb