Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Száznegyven halott az ujgur zavargásokban

2009. július 6 MTI/NOL/TibetPress

Száznegyven halottja és több mint 800 sérültje volt Kína nyugati, Hszincsiang (Xinjiang) tartományában kitört zavargásoknak. A Tienanmen téri diáklázadás óta nem volt ennyi vér a kínai utcákon.

Előzőleg arról érkeztek hírek, hogy három ember vesztette életét és húsz megsebesült Hszincsiang autonóm régió fővárosában, Urumcsiban (Urumqi) vasárnap kirobbant összecsapásokban.

Az Új Kína hírügynökség – kínai hatósághoz képest meglepően gyors – jelentése szerint hétfő reggelre ellenőrzés alá vonták a helyzetet. Az éjjel még egyes jelentések szerint voltak kisebb összetűzések, több autó lángokban állt a  Pekingtől több mint 3 ezer kilométerre nyugatra fekvő 2,3 milliós  városban. Néhány városrészben leállították a forgalmat.

Alim Seytoff, egy washingtoni ujgur disszidens szervezet vezetője  elektronikus levélben fényképeket küldött a hírügynökségeknek,  amelyekről azt mondta, a vasárnapi zavargásokról készültek Urumcsiban. A felvételeken látni lehetett, hogy több száz civil  összecsap a rendőrökkel, sérült, vérző civil ruhás emberek fekszenek az utcán, továbbá felsorakozott rohamrendőröket pajzzsal, botokkal a kézben, miközben páncélozott járművek járőröznek.

A hivatalos tájékoztatás szerint egy ujgur tiltakozó gyűlés  résztvevői kínaiaikra támadtak az utcán, autókat borítottak fel, és gyújtottak lángra, sok üzletet  szétvertek. Egyes hírek szerint 40 embert őrizetbe vettek. A Timesnak nyilatkozó szemtanúk mintegy háromezer embert láttak törni-zúzni az utcákon. A hatóságok több száz embert őrizetbe vettek, köztük tíz olyan személyt is, akit a megmozdulások szításával vádolnak. További kilencven „kulcsfigurát” még keresnek. Vasárnap bazári nap Urumcsiban – a tartomány minden szegletéből érkeznek ide ujgurok, hogy eladásra kínálják állataikat – birkákat, kecskéket, lovakat.

A kínai kormány disszidens ujgur csoportokat tett felelőssé a  zavargásokért. – A tények azt mutatják, hogy ezt (a lázadást)  külföldről irányították, és onnan szították – mondta egy neve  elhallgatását kérő tisztségviselő az Új Kína hírügynökségnek. Kijelentette, a békétlenséget az Ujgur Világkongresszus  irányította a színfalak mögül; a szervezet vezetője egy Egyesült  Államokban élő ujgur üzletasszony, bizonyos Rebíja Kadír, aki több  évet töltött börtönben, mielőtt elmenekült Kínából.

Ujgur disszidens szervezetek határozottan tagadták  Peking vádját, hogy szervezett összeesküvésről lett volna szó. Mint  elmondták, a felgyülemlett düh vezetett zavargásokhoz; a muszlim  ujgur kisebbség csalódott, amiért hátrányos megkülönböztetést kell  elszenvednie a kormányzat és a többségi han népcsoporthoz tartozók  részéről, arra panaszkodnak, hogy elnyomják őket.

Hszincsiang földgázban, ásványi anyagokban és termőterületekben  gazdag vidék, de az ujgurok közül – akik a nyugat-kínai autonóm  régió 20 milliós összlakosságának felét adják – sokan azt mondják, kevés gyümölcsét látják ennek a gazdagságnak. A tartomány  székhelyén, Urumcsiban többségben vannak a han kínaiak. A városban a zavargásoktól függetlenül is számottevő a rendőri jelenlét.


Reuters: http://www.reuters.com/article/newsOne/idUSTRE5650SW20090706

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb