Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"szabotázsakciók" - káosz és botrány kiséri az olimpiai láng útját

2008. április 9./Hírszerző/Spiegel online/TibetPress

Kínai terrorelhárítókhoz tartoznak a fáklyavivőket őrző biztonságiak

Miközben buddhisták és emberi jogi aktivisták San Franciscóban, az olimpiai láng egyetlen észak-amerikai állomásán is tiltakoznak a kínai olimpia és a tibeti jogtiprások ellen, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre hajthatatlan: ragaszkodnak ahhoz, hogy ne fújják le a láng világútját. Pedig úgy tűnik, most már minden városban a párizsihoz és a londonihoz hasonló atrocitások várhatók.

A buddhista Richard Gere, a Golden Globe-díjas amerikai filmszínész és humanitárius és Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető is felszólalt San Francisóban a tibeti szabadság mellett - és az olimpiai láng ellen - egy tiltakozó nagygyűlésen. A láng nem sokkal korábban, szigorú biztonsági körülmények között érkezett meg a városba, majd rögtön egy titkos helyre szállították.

A fáklya útját megzavaró londoni és párizsi zavargások után ugyanis a hatóságok atrocitásoktól tartanak San Franciscóban is, ahol már eddig is sok - békés - Tibet-párti gyűlést és virrasztást tartottak az utóbbi hetekben. A tervek szerint 80 fáklyavivő fut végig a lánggal szerdán egy 10 kilométeres szakaszon a San Francisco-öböl partján. A rendőrség közölte: részben teret engednek a tiltakozásoknak, tiszteletben tartják a tüntetők véleménynyilvánítási jogát, egyben garantálják az esemény biztonságos megrendezését.

A hatóságok cáfolták azokat a híreket, hogy esetleg lefújják az olimpiai futás San Franciscó-i szakaszát. Az útvonalat - amely a kínai negyedet elkerüli - viszont még módosíthatják.

Bár hírek szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tiltakozások miatt fontolóra veszi az olimpiai láng világútjának lefújását, Jacques Rogge NOB-elnök és más vezető NOB-funkcionáriusok világossá tették: nem hajlandók engedni, "legfeljebb módosítanak az útvonalon". Rogge "szomorúnak" nevezte, hogy megtámadnak "egy olyan szép szimbólumot, mint a fáklya". A kínai olimpiai szervezőbizottság szóvivője mindenesetre közölte: a lángot végigviszik eredetileg kijelölt útján.

Kik azok a kék melegítős őrző-védők?

A francia rendőrség vezetői kedden a kínai szervezőket okolták amiatt, hogy az olimpiai láng előző napi párizsi körútja káoszba fulladt. A Tibet-barát tüntetők és a rendőrök ismétlődő összecsapásai során 18 személyt vettek őrizetbe, s 80 fáklyavivő eredetileg 28 kilométer hosszúra tervezett váltófutása helyett az olimpiai játékok kínai szervezőbizottságának (BOCOG) döntése nyomán az olimpiai láng többszöri megszakításokkal, rövidített útvonalon, egy biztonsági buszban szállítva "ért célba" a párizsi Charléty stadionban.

Nicolas Sarkozy államfő szerint "kissé szomorú látvány volt" az olimpiai láng párizsi körútja, de "teljesen normális egy demokráciában", hogy emberek tüntetnek. A francia elnök hangsúlyozta: "A kínaiak szervezték meg a párizsi útvonalat, de érthető, hogy a kínai hatóságok megsértődtek amiatt, ami történt".

A France 2 közszolgálati televíziónak és a France Info hírrádiónak nyilatkozó párizsi rendőri vezetők valamennyien úgy vélték, hogy az olimpiai láng biztosítására kirendelt háromezer rendőr ellenére a kínai szervezők indokolatlanul állították meg többször a menetet, és helyezték el biztonsági buszban a fáklyát.

Az egyik váltófutó, David Douillet olimpiai bajnok cselgáncsos felháborodásának adott hangot, amiért a világoskék melegítőben az olimpiai láng mellett futó kínai szervezők döntöttek mindenről, és egy szó nélkül kivették a kezéből a fáklyát. A francia belügyminiszter vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy ki adott utasítást a rendőröknek a tibeti zászlók elvételére a tüntetőktől, és ki ütötte meg a közszolgálati televízió operatőrét. Az eszméletét vesztő tévés volt az egyetlen sérültje az olimpiai láng párizsi körútjának.

A kék-fehér melegítőt, fehér sapkát, napszemüveget és kis fekete övtáskát viselő, a lángot, illetve a váltófutót szorosan körbezáró, a vendéglátó ország rendőreinek és biztonságiaknak is parancsolgató mintegy 30 férfi a londoni Daily Mirror információi szerint a kínai hadsereg különleges, antiterrorista elit alakulatához tartozik. Ennek az egységnek a kiképzése olyannyira brutális, hogy több újonc belehalt a gyakorlatokba. (Hivatalos kínai verzió szerint a fellépésükkel mindenütt botrányt kavaró biztonságiak a Pekingi Szervezőbizottság alkalmazottai.)

Tibet: folytatódik a retorzió

Közben a kínai rendőrség 953 embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a márciusi tibeti zavargásokban - közölte a tibeti tartomány vezetője, aki egyben megerősítette: Tibetbe is eljut majd az olimpiai láng. Csiangpa Puncog ugyan azt mondta, hogy várhatóak a láng tibeti útja során "szabotázsakciók a függetlenség hívei részéről", ennek ellenére bízik abban, hogy az út sikeres lesz.

Mint sajtótájékoztatóján elmondta, az őrizetbe vettek közül 403 fő ellen hivatalosan vádat emelt az ügyészség. A kormányzó szerint a zavargások résztvevői csak a tibetiek jelentéktelen részét teszik ki, és a tiltakozásokhoz csatlakozó szerzetesek is csak a buddhista papság igen csekély részét képviselik.

"Az olimpiai játékok kínai rendezése számukra olyan lehetőség a zavarkeltésre, amelyhez fogható nem lesz száz éven belül. Ugyanakkor
Tibet minden etnikai csoportja büszke lesz a fáklyára. Útvonalát aprólékosan előkészítettük" - mondta Csiangpa.

Az olimpiai láng Észak-Amerika után a tervek szerint Dél-Amerikában folytatja útját, San Franciscóból Argentína fővárosába, Buenos Airesbe utazik. A láng további mintegy tucatnyi ország érintésével május 4-én érkezik meg Kínába 136 ezer kilométeres, öt kontinensen áthaladó út megtétele után.

Szerdán egyébként ismét buddhista szerzetesek zavarták meg a pekingi kormány által nyugati újságíróknak szervezett sajtókörutat a nyugat-kínai Kanszu tartományban.

Az Új-Kína hírügynökség csak annyit közölt, hogy a rendzavarás rövid ideig tartott. Szemtanúk szerint a tibeti zászlókkal megjelenő szerzetesek az újságírók előtt követelték a dalai láma hazatérését, és hangsúlyozták: nem akarnak függetlenséget, csupán az emberi jogok tiszteletben tartását szeretnék elérni.

MOB: "a sportot és a politikát külön kell választani"

"A magyar olimpiai és paralimpiai csapat mindenképpen részt vesz a pekingi nyári játékokon" - jelentette be a Magyar Paralimpiai Bizottság sajtótájékoztatóján Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) igazgatója hangsúlyozta: a MOB-nak az az álláspontja, hogy a sportot és a politikát külön kell választani, a tibeti helyzet megoldása nem a versenyzők feladata.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb