székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343 (00-36)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu www.tibet.hu tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő
» Retro» Tibeti művészet» Interjú» Levelek» Tibet Press» Tibet Press English» Dharma Press» Human Rights» Világ» Kína» Magyar» Ujgur» Belső-Mongólia » KőrösiCsoma» Élettér» Határozatok» Nyilatkozatok» tibeti művészet» lapszemle.hu» thetibetpost.com» eastinfo.hu» rangzen.net» ChoegyalTenzin» tibet.net» phayul.com» DalaiLama.com» vilaghelyzete.blogspot.com» Videók» Linkek» TibetiHírek» Szerkesztőség
Őseink híresek voltak jókedvükről és bőséges lakomáikról, amelyeken szívesen vendégeltek meg idegeneket vagy messziről beállított ismeretlen vendégeket.
A 10. század közepén Svájcban járt hadtestünk Sankt Gallen kolostorában időzött, ahol este nagy lakomát csaptak. A kolostor együgyű szerzetese, Heribald is velük tartott, tőle értesültünk a történtekről.
Áldozati ételek
A kolostor évkönyvéből nem maradhatott ki a magyarok betöréséről szóló fejezet, sőt a kolostor száraz beszámolói közül talán ez az egyik legérdekesebb rész, melyet maga Heriblad mesélt el rendtársainak. Tőle tudjuk, hogy a magyarok nem a kolostor szobáit, hanem a tágas udvarát vették birtokukba és ott közösen lakomáztak egy nagy tűz körül. A menüt ugyan nem sorolta fel a barát, de annyit elmondott, hogy áldozati barmokat fogyasztottak és a csontokat egymáshoz vágták. Elképzelhető, hogy éppen győzelmüket ünnepelték és szokásosan a Hadúrnak áldoztak ilyen módon, ahogyan tette ezt Attila a catalaunumi mezőn. Elképzelhető, hogy saját bőrében párolódó bárányt készítettek, mely a szkíta-hun népek egyik legfőbb áldozati étele volt?
Borivó őseink
A tudósításból kiolvashatjuk, hogy őseink nem a kolostorban kóstoltak először bort, hanem szakavatott borivók voltak, hiszen tudatosan keresték a boros pincét. Valószínűleg Meotisz-vidéki szállásukon termesztették. A szkítákkal folyamatos kapcsolatban álló görögöktől tudjuk, hogy a kancafejő szkíták termesztettek bort és a nemes nedűt tisztán, vagyis szkíta módra” itták. Heribaldot meglepte, hogy a magyarok nem takarékoskodtak az itallal, hanem azt középre egy csöbörbe helyezték és abból mindenki annyit ivott, amennyit akart. Nemcsak maguk között osztottál el az ételt és az italt, hanem a barátot is jól tartották, Heribald el is mondta rendtársainak, hogy soha életében nem lakott olyan jól, mint a magyarokkal. Talán ezt az ősi vendégeskedési szokásról mondták azt a szkíták házába meghívást kapott görögök, hogy jó szkíta módra enni és inni.
Tánc és birkózás
Heribald elmesélte, hogy a lakoma közben sok bort fogyasztó magyarok isteneikhez imádkoztak. Az sem zavarta őket, amikor tolmácsuk és Heribald keresztény imádságot kezdett el énekelni, a jókedvű társaságnak tetszett az istenes dal is. Először együtt énekeltek, ki-ki a saját nótáját. A lakomázás után a vitézek táncra perdültek, néhányan pedig erejüket fitogtatva a főemberek előtt elkezdtek birkózni. Néhányan fegyverekkel csaptak össze, hogy megmutassák, hogy mennyire járatosa a hadi tudományban. Talán nem meglepő, hogy hasonló tudósítást olvashatunk keleti testvéreinkről, a kaukázusi hunokról, akik temetkezés idején ugyanúgy mulatoztak, mint a Svájcban portyázó őseink. Egyébként a hun utód mongolok krónikája is hasonlóan zajló lakomázásról számol be.
Egy őszinte vélemény
Heribald kertelés nélkül elmondta, hogy mit gondol a magyarokról. Rendtársai ugyanis nem tudták felfogni, hogy a féktelennek és vadnak ismert magyarok nemcsak megkímélték az együgyű barát életét, hanem együtt mulatoztak vele.
„Amikor pedig pihenőidő alatt megkérdezték Heribaldtól, hogyan tetszettek neki Sankt Gallen nagyszámú ellenségei: "Hát - szólt - a lehető legjobban. Higgyétek el nekem, nem emlékszem, hogy valaha is vidámabb embereket láttam volna a mi kolostorunkban. Ételt és italt ugyanis a legnagyobb bőséggel adtak. Amire ugyanis én azelőtt a mi hajthatatlan pincemesterünket alig tudtam megkérni, hogy akár csak egyszer is inni adott volna, ha szomjaztam, azok bőségesen adtak nekem, ha kértem."