Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Sürgős akció: Kína - Losang Gyaltse, Loyar - halálra ítélt tibetiek

2009. április 30/Amnesty International/TibetPress


Nyomtatás
Két tibeti polgárt, Losang Gyaltse-t és Loyar-t április 8-án a Lhasa város – a Tibeti Autonóm Régió (TAR) fővárosának népbírósága halálra ítélte. Nem tudni, hogy fellebbeznek-e az ítéletük ellen. Minden halálos ítéletet a kínai Legfelsőbb Népbíróság bírál felül, és hatalmában áll jóváhagyni, megváltoztatni vagy felfüggeszteni a halálos ítéleteket. A két embert heteken belül kivégezhetik.

Losang Gyaltse-t, Loyar-t és másik három embert három különböző gyújtogatási ügyben perelték be. Losang Gyaltse-t bűnösnek találták két lhasa-i ruhaüzlet 2008. március 14-i felgyújtásában. A bolt tulajdonosa meghalt a tűzben.  

Loyar-t és két másik férfit, Gangtsu-t és  Dawa Sangpo-t bűnösnek találták egy 2008. március 15-i motorkerékpár kereskedés felgyújtásában, amelyben 5 ember halt meg. Gangtsu halálos ítéletét két évre felfüggesztették (amit általában életfogytiglanira változtatnak) és Dawa Sangpo-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Egy másik esetben a tibeti Tenzin Phuntsog-t is halálra ítélték, két évre felfüggesztve. A bírósági szóvivő szerint Tenzin Phuntsog azért kapott kisebb büntetést, mert a letartóztatása után bevallotta a bűnét. Kínában a kínzás és bántalmazás még mindig általános, és a bíróságok nem hagyják figyelmen kívül a kínzás által szerzett bizonyítékokat.

A bírósági szóvivő azt is elmondta, hogy az öt vádlottat ügyvéd képviselte a bíróság előtt, és, hogy a tárgyalást tibetire – az öt vádlott anyanyelvére fordították. Ennek ellenére az Amnesty International-t nyugtalanítja, hogy a férfiakat lehet, hogy kínozták, vagy bántalmazták a fogva tartásuk alatt és elképzelhetőnek tartják azt is, hogy nem volt korrekt a tárgyalás.

Az öt embert a TAR-ban és a tibetiek által lakott területeken folyó lázadások során fogták el 2008 márciusában. A Kína több régiójából származó ügyvédek csoportja - akik egy nyílt levélben felajánlották, hogy védik a lázadások során elfogott tibetieket - figyelmeztetést kapott a hatóságoktól, hogy ne vállaljanak ilyen eseteket. A hivatalos kínai média szerint legalább 30 – a lázadás miatt bebörtönzött tibetit, államilag kijelölt ügyvédek védenek.

Háttér:
Március 10-én volt az 1959-es sikertelen tibeti felkelés évfordulója, amely után a Dalai Láma Indiába menekült. Múlt évben az évfordulón békés tüntetések voltak a TAR-ban, és a szomszédos, tibetiek lakta területeken.

Hivatalos jelentések szerint legalább 81 embert ítéltek el a 2008-as tüntetések során. A korábban elítéltek büntetései három év börtöntől életfogytiglanig terjedtek. Legtöbbjüket olyan bűncselekményekért ítélték el, mint „gyújtogatás”, „fosztogatás”, „vita kiprovokálása”, „tömeg felbujtása, és az állami intézmények megtámadása”, „közszolgáltatás megzavarása”, és „lopás”. Legalább hét embert ítéltek el „kémkedésért”, vagy „Kínán kívüli szervezet, vagy személy részére illegális információk kiadásáért”. Az Egyesült Államok Kongresszusának Kínával foglalkozó Végrehajtó Bizottsága szerint több mint 1000 embert fogtak el a 2008 márciusi tüntetések során, és azóta nem tudni hollétükről.

Kína minden évben több embert végez ki, mint bármelyik más ország a világon. Valószínűleg 2007 során a kivégzések száma lényegesen csökkent, miután az 1982-ben eltörölt Legfelsőbb Népbírósági felülvizsgálatot újra bevezették. Az Amnesty International kutatásai szerint 2008-ban Kína legalább 1718 halálos ítéletet hajtott végre és 7003 embert ítélt halálra. A Dui Hua Alapítvány, az Egyesült Államokban székelő civil szervezet az emberi jogok ügyét igyekszik támogatni Kínában. Az alapítvány a helyi hivatalnokoktól szerzett információk alapján állítja, hogy 6000 embert végeztek ki abban az évben. A kivégzésekről gyűjtött hivatalos statisztikák államtitoknak számítanak. Kínában a bírósági fellebbezések lehetőségének kimerítése után már nem létezik kegyelmi eljárás az elítéltek részére.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb