Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Sokakat tartóztattak le Tibetben, miközben a kínai delegáció megérkezett az emberi jogi konferenciára

2009. február 10./kedd/Ausztrál Tibet Tanács/TibetPress

2009.02.05.
Ausztrál és kínai tisztviselők a tervezettnél később, hétfőn tárgyalnak a XX. Ausztrál-Kínai Emberi Jogi Konferencián. Erre eredetileg a tavalyi év végén került volna sor. Közben az 1959. március 10.-i tibeti felkelés ötvenedik évfordulójára készülő kínai hatóságok az újra felerősödött katonai elnyomás révén sokakat letartóztattak Lhászában. Ugyanezen a hétfőn, az ENSZ vizsgálatot kezd Kínával kapcsolatban, Genovában. A kínai kormányt azzal vádolják, hogy akadályozza az ENSZ Emberjogi Bizottságát az éves jelentéseinek elkészítésében.

„Kína már több mint tíz éve kibújik az emberi jogi kihágások miatti felelősségre vonás alól. Kétoldalú zárt tárgyalásokat folytat az erre kész kormányokkal, mialatt akadályozza az ENSZ törekvéseit, és folytatja a tibetiek elnyomását.” – Nyilatkozta Paul Bourke az Ausztrál Tibet Tanács főtitkára.

Civil szervezetek kritizálták a kormány túlzott bizalmát az évenkénti zárt tárgyalásokon. Szerintük ez Kína számára lehetővé teszi a nyilvános vizsgálatok elkerülését, emellett árt a kínai és tibeti emberi jogok megvédésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseknek.

Az Ausztrál Tibet Tanács jelentésében1 az Ausztrál kormánynak javasol a tárgyaláson felvetendő kérdéseket. A jelentés szörnyű képet fest az egyre durvább jogsértésekről Tibetben, a békés tüntetéseket követő számos jogtalan letartóztatást, halálesetet és kínzást mutat be. Ezen kívül még számos olyan elnyomó intézkedésre utal, melyek célja a hivatalos véleményektől eltérő álláspontok elhallgattatása volt a tibeti felkelés évfordulóján.

Konkrét eredményeket és az átláthatóságot kér számon az ausztrál tárgyalókon; javasolja a kormánynak, hogy számoljon el a parlament felé, ezen kívül a tárgyalásokra civil szervezetek megfigyelőként való bevonását, illetve az adott célok elérése érdekében határidők kitűzését várja. Továbbá kéri, hogy a kormány keressen más lehetőségeket ezen a tárgyaláson kívül is, a kínai emberi jogok megvédésére. Ezen kívül arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy nyilvánosan ítélje el a tibetiek elnyomását.

„A tibetiek a kulturális forradalom óta nem éltek ennél keményebb elnyomás alatt.” - folytatta Bourke, olyan újabb rendeleteket idézve, melyeknek célja a felkelés (a tibeti függetlenség elvesztése és a Dalai Láma száműzetésének időpontja) 50. évfordulóján az ellenzék elhallgattatása, a tibetiek megnyilvánulásainak megakadályozása. „A reménykeltő kezdet után a miniszterelnök mégsem változtat érdemben a dolgokon, az évente egyszeri hivatalos tárgyalással elintézettnek tekinti a problémát.”

A tavalyi év elején, áprilisban, a miniszterelnök bátran kiállt a kínai és tibeti emberi jogok mellett, mikor Pekingben felvetette a tibeti kérdést. Rudd viszont azóta sem nagyon említette az ügyet, az erősödő elnyomás, és a Kína-Tibet párbeszéd megfeneklése ellenére sem.

A XX. Ausztrál-Kínai Emberjogi Konferencia február 9-10. között kerül megrendezésre Canberrában.

A konferencia kezdetének reggelén Kínának szembe kell néznie az értékeléssel, melyet az Emberi Jogok Tanácsa állít ki róla. Itt azzal is vádolják őket, hogy akadályozni próbálta a testület munkáját, valamint hogy a Tanács munkatársait le akarják beszélni a Tibettel kapcsolatos kérdések feltevéséről.2


1A jelentés letöltése (pdf): http://www.atc.org.au/achrdrfeb09

2 A Phayul (tibeti híroldal) írta meg, hogy „számos forrás megerősítette: a kínai ENSZ delegáció próbálta megakadályozni Genovában, főleg a nyugati országok képviselőit, hogy Tibettel kapcsolatos kérdéseket tegyenek fel. „ A Tibetet támogató csoportok továbbra is meg vannak győződve arról, hogy a az emberi jogok főbiztosának hivatalához a kínai szervezetek által benyújtott adatok pontatlanul, nem hitelesen mutatják be az emberi jogok helyzetét Tibetben . Ezek az adatok alkotják a jelentés egyharmadát. Ez annak következménye, hogy a kínai „civil” szervezeteket ugyan a kormány működteti, mégis azonos súllyal veszik számításba az általuk nyújtott információkat, mint a független, elismert civil szervezetekéit. Kína jelentése pedig hallgat Tibetről.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb