Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Sok száz kínai katonai jármű rejtőzködik Hongkong határánál

2019. augusztus 14./Index.hu/TibetPress

eredeti cikk

Egy műholdfelvételen jól látszik, amint egy sencseni sportcsarnokban több száz katonai teherautó állomásozik. Az AP hírügynökség beszámolója szerint a járművek a kínai hadsereg járművei és azért érkeztek a Hongkonggal határos Sencsenbe, hogy nyomást gyakoroljanak a demokráciapárti hongkongi tüntetőkre. A hétfői felvételen körülbelül ötszáz jármű látható.

A kínai állami média tudósítása szerint csupán gyakorlatozni érkezett a hadsereg a határra és a megerősített katonai jelenlétnek nincs köze a hongkongi tüntetésekhez. Mégis, röviddel azután érkezett a több száz autó, hogy a kínai kormány arról kezdett beszélni, hogy a tüntetések a "terrorizmus csíráit" mutatják, írja az AP.

 

Ahogy arról részletesen is írtunk, az 1997 óta Kínához tartozó, de számos területen független Hongkongban júniusban robbantak ki zavargások egy olyan törvénytervezet miatt, ami lehetővé tette volna, hogy a hatóságok kiadjanak Kínának egyes gyanúsítottakat. Annak ellenére, hogy a hongkongi kormány már június közepén felfüggesztette (de el nem vetette) a kiadatási törvénnyel kapcsolatos törvényalkotást, a demonstrációk a törvény végleges elvetését, a Peking-barátnak tartott Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a brutális rendőri fellépés kivizsgálását követelve folytatódtak.

Keddhajnalban például 160 kimenő és 150 beérkező járatot törölt a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér, estére
ROHAMRENDŐRÖK HATOLTAK BE A NEMZETKÖZI REPTÉR TERÜLETÉRE, AHOL ÖSSZECSAPTAK A BARIKÁDOKAT EMELŐ TILTAKOZÓKKAL, DE VÉGÜL TISZTÁZATLAN OKOKBÓL KIFOLYÓLAG VISSZAVONULTAK.

Egyelőre nem tudni, mi lesz Kína következő lépése, de az Axios szerzője szerint akármi is lesz az, mindenképp komoly kockázatokat rejt majd. Ha megtámadják a tüntetőket, akkor számolniuk kell azzal, hogy az egész világ ellenük fordul, pláne, hogy éppen harminc éve zajlott a Tienanmen téri vérengzés, amikor a kínai hadsereg katonái megtámadták egy pekingi diáktüntetés résztvevőit, és egyes becslések szerint akár tízezer embert is megöltek.

Amennyiben azonban várakozó állásponton maradnak, az a gyengeség jeleiként értelmezhető majd és az amúgy is megtépázott hongkongi politikai-gazdasági helyzet tovább hanyatlik.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb