Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Semjén: Az emberi jogok tekintetében nincs alku

2008. május 22./csütörtök/hírTV/TibetPress

A Tibet melletti parlamenti kiállás a kisebbségi Gyurcsány-kormány első politikai veresége volt. Az emberi jogok tekintetében nincs alku, mindenki erkölcsi kötelessége a kiállás – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

Mélységesen szolidárisak vagyunk és együttérzünk a természeti katasztrófa áldozataival, és minden segítséget meg kívánunk adni számukra, az Országgyűlésben pedig indítványozni fogjuk az egyperces tiszteletadást - fogalmazott újságírók előtt Semjén Zsolt. A KDNP elnöke ugyanakkor leszögezte: a kínai földrengés nincsen összefüggésben azzal, ami Tibetben történik. A katasztrófával nem tehetjük zárójelbe az ott zajló etnikai és kulturális agressziót.

Mint folytatta, Magyarországnak erkölcsi kötelessége kiállni Tibetért, és az az indítvány, melyet a parlamenttel el akarnak fogadtatni, nem Kína ellen, hanem Tibet mellett foglal állást.

Az emberi jogok tekintetében nincs alku, mindenki erkölcsi kötelessége a kiállás - húzta alá a politikus, aki szerint Kína demokratizálódási folyamatának szempontjából is fontos lenne ez az állásfoglalás.

Semjén Zsolt Gyurcsány Ferenc időponteltolási felvetését hiteltelennek nevezte. Magyarázatképp hozzátette: már egy esztendővel ezelőtt közösen benyújtottak egy hasonló indítványt, melyet végül a szocialista beterjesztő meg sem szavazott. "Donáth László az aláírás előtt gyáván kisunnyogott" - emlékeztetett a kereszténydemokrata képviselő, kiemelve: egy hónappal korábban a Duna TV-ben ötpárti megállapodás született erről a kérdésről, ám Donáth László szocialista politikus ismét kihátrált az ügy mögül.

Véleménye szerint mindenképpen el kell fogadni a Tibet melletti állásfoglalást, hogy a jövőben ne a "politikai turizmus" határozhassa meg Magyarország külpolitikáját. Semjén Zsolt egyúttal felidézte, hogy Fodor Gábort is megkörnyékezték egy kínai úttal, ám a liberális politikus visszautasította az ajánlatot – írja a Fidesz honlapja.

Semjén Zsolt hozzátette: a Tibet melletti parlamenti kiállás a kisebbségi Gyurcsány-kormány első politikai veresége volt. A kormányfő fél, hogy ismét leszavazzák a parlamentben, ezért akarja eltolni az állásfoglalás elfogadását - hangsúlyozta a KDNP elnöke, aki újságírói felvetésre reagálva elmondta: azért nem támogatják az időhúzást, mert semmiféle garanciát nem látnak arra, hogy a későbbiekben az MSZP megszavazza az indítványt.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb