Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Schmitt Pál ellenezné az olimpia bojkottját

2008. március 17./21:44/MTI/TibetPress

A Tibetet Segítő Társaság a NOB mellett Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét is arra kérte, hogy fontolják meg az idei nyári játékok bojkottját, és fejezzék ki tiltakozásukat Peking felé. Schmitt azt mondta: az olimpia nem a politikáról, hanem sportról és kultúráról szól, a bojkott pedig nem változtat meg semmit.

A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében jelzi, hogy "az elmúlt közel 50 év alatt lezajlott események Tibetben egyértelműen bizonyították, hogy a Kínai Népköztársaság vezetőinek egyáltalán nem áll szándékában Tibetben a tragikus emberjogi helyzeten változtatni".

"A jelenlegi súlyos és a nemzetek számára teljesen elfogadhatatlan helyzet, legkevesebb 120 halálos áldozatot, rengeteg szenvedést, sérülést és letartóztatást hozott magával az olimpia évében. A játékok jogát azzal a feltétellel kapta meg Peking, hogy az emberi jogok siralmas állapotán mindenképpen javít Kína egész területén, beleértve Tibetet is" - hangsúlyozza.

A felhívást közzétevő Tibetet Segítő Társaság Alapítvány közleményében kitér arra is, hogy tisztában van az olimpia jelentőségével, de ahogy fogalmaz: "Az egyéni és kis közösségi érdekeket mindenképpen megelőzik az emberiség további sorsának legfontosabb kérdései."

"Az olimpia nem a politikáról, hanem sportról és kultúráról szól, mint azt Jacques Rogge, a NOB elnöke is kifejtette nemrég" - reagált az MTI érdeklődésére Schmitt Pál, a MOB elnöke. "A játékok nem arra valók, hogy megváltoztassák egy hatalmas ország politikáját, amely egyébként is tagja az ENSZ-nek, a Biztonsági Tanácsnak. Olimpiai szemszögből nézve a kínaiak egyelőre maradéktalanul teljesítik azt a szerződést, amit a NOB hét éve kötött a várossal: mind a 205 résztvevő ország versenyzői vízummentesen léphetnek kínai földre, a külföldi sajtó szabadon, bármiről tudósíthat, a létesítmények kifogástalanok, és komoly kulturális programot állítottak össze a szervezők. Ami pedig a bojkottot illeti, az olimpiai játékok története egyértelműen megmutatja, hogy a korábbi bojkottok semmit sem változtattak meg, semmilyen eredményt nem értek el, viszont tönkretették az érintett sportolók álmait. Egyébként az imént olvastam a Frankfurter Allgemeine Zeitungot, amelyben maga a dalai láma nyilatkozta, hogy ellenzi az olimpia bojkottálását, és bízik abban, Kína jó házigazdája lesz a játékoknak. Azt viszont mindenképpen szeretné, hogy tanulmányozzák gondosan a tibeti eseményeket, és kezdődjék komoly dialógus az érintettek között."

A jelenlegi zavargások múlt hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi seregszemle ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából Tibetbe eljutni. Az erőszakos cselekményeknek a hivatalos kínai adatok szerint eddig 13 halálos áldozata volt, a száműzetésben élő tibetiek azonban 80-100 halottról beszélnek.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb