Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Sárközy végül mégsem találkozik Őszentsége a Dalai Lámával

2008. augusztus 7./csütörtök/Párizs/Kitekintő/TibetPress

Bár Sarko kikéri magának, hogy Kína beleszóljon, kivel találkozik, úgy tűnik, a Dalai Lámával való találkozás mégis elmarad.

A francia elnök és a Dalai Láma között mégsem kerül találkozóra sor ez utóbbi francia útja alatt. A Dalai Láma a jövő héten érkezik Franciaországba, ahol egy buddhista konferencián vesz részt. A francia elnöki palota augusztus 5-i közleményében foglaltak szerint a francia elnök megérti, ha a jelenlegi körülmények között a Dalai Láma nem kérelmezi a francia elnökkel való találkozást. Az elnök felesége ugyanakkor részt vesz a Dalai Láma elnökletével tartandó ünnepélyes szertartáson augusztus 22-én, amikor egy buddhista templomot avatnak.

Sarko és a Dalai Láma közötti esetleges találkozó régóta polémia tárgya. Olyannyira, hogy Kína párizsi nagykövete egyenesen „súlyos következményeket” helyezett kilátásba arra az esetre, ha erre valóban sor kerülne. Sarko ekkor azt nyilatkozta, „nem Kína fogja kitölteni a naptáramat, vagy megmondani, kivel találkozom”.
Sarko szerdán adott interjút a kínai hírügynökségnek, melyben szívélyes üdvözletét küldte a kínai népnek. Véleménye szerint a franciákat és kínaiakat szoros kapcsolat fűzi össze, egy történelmi, örökké tartó kapcsolat. „Kínával való barátságunk Franciaország külpolitikájának alappillére. Válasz nemzeteink vágyaira, nélkülözhetetlen egy igazságosabb, biztosabb, harmonikusabb világrend felállításához.” Sarko részt vesz az Olimpiai Játékok pénteki ünnepélyes megnyitóján is, noha korábban ez a döntése is erősen megosztotta a francia belpolitikai elitet.

A Sarkoval készült beszélgetésben ugyanakkor a francia elnök nem tesz említést a Kínával kapcsolatban leginkább vitatott témáról: az emberi jogokról. Az interjút olyan hangzatos kijelentések gazdagítják mint „Kína olyan modern nagyhatalom, mely megtalálta helyét a legnagyobbak között” , „mely hozzájárulhat a világ békéjéhez és fejlődéséhez” , vagy „ ha az Olimpiai Játékok megszervezése sportszám lenne, biztos vagyok benne, hogy Kína kapná az aranyérmet”. Nem esik szó mindemellett a továbbra is megoldatlan tibeti helyzetről.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb