Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Sálakkal és öklük összeérintésével üdvözölték Memphisben a Dalai Lámát/Dalai Lama becomes honorary citizen of Memphis

2009. szeptember 29./Commercialappeal.com/ITSN/TibetPress

2009. szeptember 22.
Dalai Lama becomes honorary citizen of Memphis
A Dalai Lámának a kínai megszállást követően Tibetből el kellett menekülnie, de kedden, ünnepélyes keretek közt, Memphis és Shelby Megye díszpolgárává avatták, ahol hagyományosan egy fehér sálat hagyott hátra, mellyel megáldotta a Mssissippi-folyót.

 

A spirituális vezetőt, a Tibeti Emigráns Kormány vezetőjét, a Külügyminisztérium biztonsági erői védték, amikor egy fekete Cadillac DeVilleben megérkezett a reptérről, és borostyánsárga és  burgundivörös ruhájában átsétált a Tom Lee parkon.

 

Az egyébként  politikai riválisok, Tem Myron Lowery, Memphis polgármestere és A.C. Wharton, Shelby Megye polgármestere, "Béke és harmónia napokat" hirdetett. a Dalai Láma látogatásának idejére, aki azért látogatott Memphisbe hogy átvegye a Nemzeti Polgárjogi Múzeum Szabadság Díját.

Lowery így üdvözölte a Dalai Lámát: "Azt mondják van humorérzéke. Mindig arra vágytam, hogy egyszer azt mondhassam, ‘Hello, Dalai.’" Lowery alkalmi köszöntésképpen összekoccantotta öklét az emberrel aki csak egy "egyszerű buddhista szerzetesnek" nevezi magát. A Dalai Láma rövid ideig habozott, majd elmosolyodott, és viszonozta a köszöntést.

A polgármesterek hosszú fehér sálakkal felszerelkezve érkeztek, hogy azokat, ahogy a tibeti hagyományban szokás, a Dalai Lámának ajándékozzák. A Dalai Láma szintén hozott sálakat, melyeket  kicserélt a polgármesterekével, nyakukba akasztva az általa hozottakat. A polgármesterek felváltva felolvasták a "Béke és harmónia napok" kiáltványát, és megajándékozták a szerzetest a város és a megye kulcsával.

 

A Dalai Láma először is köszönetet mondott a polgármestereknek, "Mindenekelőtt szeretném megköszönni. Nagyon nagyra becsülöm..."de beszédét majdnem teljesen elnyomta a fölöttük köröző helikopter, és a folyó partján cirkáló motorcsónak zaja.

 

A Külügyminisztérium diplomáciai biztonsági részlegének ügynökei a Memphisi Rendőrség TACT egységével működtek együtt. Felfegyverkezve éles kontrasztot alkottak, a "Luther King", a polgári jogok vezérének erőszakmentessége és békessége iránti tiszteletéről beszélő Dalai Lámával.

"Soha nem találkoztam vele, de híve vagyok könyörületességének." mondta a Dalai Láma. Őszentsége megosztotta velünk filozófiáját, szívére mutatva a következőt mondta, "Ha itt félelmet, haragot, vagy féltékenységet őrzöl minden gyanúsnak tűnik."

A helikopter megint tett egy kört.

"Mindannyian ugyanolyan emberek vagyunk. ... Mindannyian egyformák vagyunk, " mondta a Dalai Láma. Mikor befejezte, a Dalai Láma Loweryhez fordult, és összekoccantották az öklüket, azután nevettek, majd játékosan hátbaveregette Loweryt.

 

Lin Silter filmes megbízott, aki segített lebonyolítani a ceremóniát, mert majd benne lesz egy a Missing Peace Project által forgatott dokumentumfilmben, azt mondta jól jött az etikettről szóló könyv. Megtudhattuk belőle, hogyan illik alacsonyabb rangú személyeket bemutatni egy magasabb rangúnak: Üdvözöljük Memphisben, őszentsége. Hagy mutassam be Memphis polgármesterét Myron Loweryt és Shelby megye polgármesterét A. C. Whartont. Polgármester urak, hagy mutassam be a Dalai Lámát." Minden simán ment, mondta, "kivéve a helikoptert."

A rövid ceremóniát követően, a Dalai Láma megáldott még egy sálat, és egy a folyó felé néző korlátra kötötte.

 

A ceremóniát megelőzően Lowery a következőket mondta, "Mindenkinek tudnia kellene ki is a Dalai Láma. Nagy dolog Memphis számára, hogy egy ilyen kvalitású embert üdvözölhetünk itt, és hogy párhuzamot vonhatunk a Dalai Láma jelentősége között, aki kiáll a békéért, és egy olyan ember (az ifjabb Martin Luther King) között aki pár háztömbnyire innen, életét áldozta a békéért.

Wharton ugyanezt a gondolatot fogalmazta meg: "Ez az esemény különleges fontossággal bír Memphis és Shelby megye számára, mert a Dalai Láma egyik fő elve a béke és az erőszakmentesség. Nem tudok tökéletesebb helyet elképzelni ennek a hagyománynak a folytatására mint Memphist, Tennesseet, ahol Dr. Martin Luther King az életét vesztette."

A mai Nemzetközi Szabadság Díj átadásának ceremóniáján a nyitóbeszédet egy korábban Baptista, majd Buddhista hitre áttért miniszter, a memphisi Thomas Dyer fogja tartani, akit nemrégiben az Egyesült Államok hadseregében szolgáló, első buddhista káplánnak neveztek.

 

Dyernek, aki úgy tervezte, hogy formális egyenruháját fogja viselni a ceremónia alkalmával, azt mondták, hogy az Egyesült Államok kormánya nem akarja, hogy a hadsereg szerepet játszon a ceremónián, nehogy politikai tartalmú kijelentésnek tűnjön amit mond. Dyernek azt mondták, hogy civil ruhát viseljen a ceremónia alatt.
Michael Lollar
Mempis Commercial Appeal

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb