Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Runggye Adak története

2010. november 24./ITN/TibetPress

2007. augusztus 1-jén a nomád Runggye Adakot, a kelet-tibeti, Kham tartománybéli Lithangból letartóztatták, mert nyilvánosan követelte a Dalai Láma visszatérését Tibetbe. A tibeti lithangi Lóverseny Fesztivál alatt Runggye átvette a mikrofont a színpadon, és azt mondta az embereknek: "Ezekben a napokban vannak, akik azt mondják, hogy nekünk nincs szükségünk a Dalai Lámára. A Dalai Láma az egyetlen, akire nekünk, hatmillió tibetinek valóban szüksége van ...".

Ezen egyszerű cselekmény miatt, nevezetesen, hogy Runggye Adak hangot adott a véleményének, azonnal letartóztatták, majd nyolc év börtönbüntetésre ítélték "államhatalom elleni provokáció" vádjával, valamint három másik tibetit is letartóztattak, Adak Lupoet, Dzsamjang Kunkhyent és Lothokt, akik megpróbálták továbbítani a híreket Runggye Adak letartóztatásáról.

Runggye Adak letartóztatását követően, több mint kétszáz tibeti gyűlt össze a lithangi rendőrség előtt, hogy követeljék Adak szabadon bocsátását. Egy szemtanú jelentése részletesen beszámol arról, ahogyan a rendőrség és a katonák erőszakkal feloszlatták a gyülekezetet könnygáz, kábító gránát és viperák segítségével. Több száz helyi kormányzati tisztviselőt felszólítottak arra, hogy vegyenek részt azokon a gyűléseken, ahol elítélik Adak fellépését.

Az ICT jóvoltából kerültek nyilvánosságra az alábbi felvételek, arról a pillanatról, amikor, Runggye Adakot letartóztatják, miután a Dalai Láma mellett állt ki a több ezer fős közönség előtt. A fényképeket egy külföldi - aki neve titokban tartását kérte - készítette, elkapva azokat a pillanatokat, miután Runggye Adak lelépett a színpadról 2007. augusztus 1-jén, és éppen elfogják a civil ruhás biztonsági emberek. Runggye Adakot nyolc év börtönbüntetésre ítélték és Szecsánban, Mianyang börtönében tartják fogva.

Valamint itt látható egy filmfelvétel Runggye Adak tiltakozásáról:

Az eset úgy történt, hogy 2007. augusztus 1-jén  Runggye Adak, egy nomád, a kelet-tibeti Lithangból, hivatalos szerepét betöltve, a Tibeti Lóverseny Fesztivál alkalmából színpadra lépett, hogy ünnepélyesen átnyújtson egy khatagot a Lithang kolostor vezető lámájának.
A színpadon Runggye Adak bátran magához ragadta a mikrofont és megszólította a tömeget, akik összegyűltek a rangos éves fesztivál miatt és azt mondta: "Ezek a dolgok velünk történtek. Nem halljátok, mi történt velünk? Bár tudjuk mozgatni a testünket, nem tudjuk kifejezni, mi van a szívünkben. Értitek? Ezekben a napokban vannak, akik azt mondják, hogy nekünk nincs szükségünk a Dalai Lámára. A Dalai Láma az egyetlen, akire nekünk, hatmillió tibetinek valóban szüksége van ...Ha nem hívhatjuk a Dalai Lámát haza, nem lesz vallásszabadság és boldogság Tibetben." Azt is kérte, hogy engedjék szabadon a Pancsen Lámát és Tenzin Delek Rinpocsét. A tömeg élénken megtapsolta. Egy szemtanú azt mondta: "Minden olyan gyorsan történt - Runggye Adak csak egyszerűen feljött a színpadra és elkezdett beszélni ... Sok ember éljenezte ... De aztán egyenruhás tisztek érkeztek és ... elvitték, és sokan azt mondták körülöttem, hogy nagyon  féltik őt bátor beszéde miatt." Más szemtanúk azt is megerősítették, hogy Runggye Adak bátran cáfolta azt az állítást, hogy a tibetieknek nincs szükségük a Dalai Lámára. Letartóztatták mert a Dalai Láma Tibetbe való visszatérését követelte nyilvánosan. Többen megerősítették, hogy Runggye Adak beszédében arra is felszólította a helyi tibetieket, hogy szüntessék be a földért és a vízért való harcot egymás között - utalván arra, hogy csete-paték törtek ki a tibeti nomádok között, amit gyakran földjük megosztása követ a pekingi irányelveknek megfelelően. Ez kifejezetten a kínai politika mesterkedése, eltávolítani a tibeti nomádokat a földjeikről, és betelepíteni őket a városokba. Ez által veszélybe kerül életük, kultúrájuk és  fenyegetve lesz fennmaradásukat a világ tetején. Ez a politika megnöveli az elsivatagosodás veszélyét is és súlyosbítja a globális felmelegedés hatásait. Az éghajlatváltozás, ezen korszakában a tibetiek helyi érdekei valamint az ő évszázados tudásuk, tapasztalatuk -, amely jól ismeri a tibeti környezetet - kell, hogy érvényre jusson. A környezet megóvása érdekében fontos, hogy az ökoszisztéma rendszere  helyre álljon a tibeti fennsíkon.

A kínai kormány ezt az eseményt "jelentős politikai akcióként”  jellemezte és vádat emelt Runggye Adak ellen "államhatalom elleni provokáció "miatt és nyolc év börtönbüntetésre ítélte két másik tibetivel együtt, akiket "a nemzetbiztonság veszélyeztetése" címen ítéltek el, mert megpróbáltak képeket és információkat juttatni "tengerentúli szervezetekhez" (a külföldi médiához). Az elitéltek: Adak Lupoe [Kol: 阿珠 禄 波, Azhu Lubo], Adak unokaöccsét és egy magas rangú Lithang kolostorbéli szerzetest, 10 évre. • Jamyang Kunkhyen [Ch : 江 央 贡 臣, Jiangyang Gongchen], tibeti tanárt és zenészt, 9 évre ítéltek. A negyedik tibetit Lothokt [Ch: 罗托 - Luotuo] 3 évre ítélték és állítólag hamarosan kiengedik. Egy 2007. augusztus 3-ai Xinhua (Állami Kínai Hírügynökség) nyilatkozat szerint: "A nomád Runggye Adak felment az emelvényre... .. és fennhangon a "tibeti függetlenségért" emelt szót.... rendőrségi források azt nyilatkozták, hogy kiemelten kezelik Runggye Adak ügyet, akinek szavai és tettei a törvény szerint az ország megosztását eredményezik, megsértetik a nemzeti egységet, és megzavarják a közrendet."

Amikor Runggye Adakot elítélték, ezt mondta a bíróságnak: "Azt akartam, hogy Őszentsége visszatérjen, és szerettem volna szót emelni a tibeti problémák és sérelmek miatt, mivel nincs lehetőségünk, hogy megnyilvánuljunk ez ügyben. Ez szomorított el engem és késztetett a cselekvésre."

A Nemzetközi Kampány Tibetért arról számolt be, hogy néhány héttel korábban, a kínai hatóságok egy petíció adtak a Lithang kolostor szerzeteseinek kezébe, azzal, hogy kötelességük aláírni azt, hogy nem szeretnék, hogy a Dalai Láma visszatérjen Tibetbe. A szervezet szerint ez az eset késztette Runggye Adakot fellépésre.
Tettrekész  felhívás:

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb