Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Rogge: nem rövidítik le az olimpiai láng útját

2008. április 10./ csütörtök/Peking, Jakarta/MTI/AFP/ANSA/AP/TibetPress

Nem rövidítik le az olimpiai láng útját - szögezte le csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Ilyen forgatókönyv nincs napirenden" - jelentette ki Jacques Rogge Pekingben tartott sajtóértekezletén. Azért tartotta szükségesnek külön nyilatkozatban rögzíteni ezt, mert a NOB néhány tagja felvetette a korábbi napokban annak lehetőségét, hogy a párizsi fiaskó miatt lerövidítik az olimpiai láng útvonalát.

Káoszba fulladt hétfőn az olimpiai láng párizsi körútja. Tibet-barát tüntetők és francia rendőrök rendszeres összecsapásai miatt többszöri megszakításokkal, rövidített útvonalon, egy buszban szállítva tette meg párizsi útját az olimpiai láng. A tüntetők a március közepi tibeti zavargások elfojtása, illetve a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt tiltakoztak.

Rogge felszólította csütörtökön a kínai hatóságokat, hogy maradéktalanul tartsák meg azt az ígéretüket, amelyet az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerésére beadott pályázatukban tettek, s amely szerint tiszteletben fogják tartani az emberi jogokat. Felhívására reagálva a kínai külügyminisztérium felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy "ne politizálja át" az olimpiai játékokat. Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő  hivatkozott csütörtöki sajtóértekezletén az olimpiai chartára, amely előírja, hogy  nem szabad semmiféle politikai cél szolgálatába állítani az olimpiai játékokat.

Noha a NOB nem tervez rövidítést, Indonézia - tekintettel a láng útjának korábbi szakaszain tapasztalt Kína-ellenes tiltakozó akciókra - biztonsági megfontolásokból jelentősen le fogja rövidíteni saját területén az olimpiai láng útját. Az olimpiai váltófutás indonéziai szakaszának szervezőbizottsága közölte, hogy az eredetileg tervezett 15 kilométeres belvárosi útszakasz helyett csak egy rövid utat tesz meg a láng április 22-én a jakartai központi stadion közvetlen közelében.

A kínai tömegtájékoztató eszközök magasztalták csütörtökön a szerdán hazatért Csin Csing (Jin Jing) kínai paralimpikont, aki kerekesszékében vitte és megvédte Párizsban az olimpiai fáklyát egy harcias Tibet-barát tüntetővel szemben, amikor az ki akarta ragadni kezéből a fáklyát.  A kínai központi televízió interjút készített a 27 éves sanghaji sportolónővel, és nagy terjedelemben foglalkozott vele az írott sajtó is. Csin azt mondta egy nyilatkozatában, hogy kész volt "élete árán is" megvédeni az olimpiai fáklyát.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb