Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Részvétét nyilvánította Kínának a Dalai Láma

2008. május 19./hétfő/Berlin/(MTI)/TibetPress

Több ezer tibeti szimpatizáns, illetve emigráns tibeti előtt, a Brandenburgi kapunál mondott beszédével fejezte be ötnapos németországi látogatását hétfőn a Dalai Láma. Beszéde nyitányaként részvétét nyilvánította Kínának a múlt heti földrengés miatt.

A Dalai Láma felszólította a tibetieket, hogy az elkövetkező napokban a kínai néppel való szolidaritás jeleként szüneteltessenek minden fajta Kína elleni tiltakozó megmozdulást, illetve tüntetést.

Ezúttal is hangoztatta, hogy Tibet nem törekszik elszakadásra, nem akar szuverenitást, csak teljes autonómiát, azaz autonómiát kulturális és vallási téren, továbbá a nyelvhasználat terén. Az emberi jogok biztosítása érdekében a nemzetközi szolidaritás fenntartását sürgette, ugyanakkor úgy értékelte, hogy azok, akik a tibetiek ügyét támogatják, nem Kína ellen vannak, hanem az alapvető jogok, az igazság mellett állnak ki.

Tibet száműzetésben élő vallási vezetője  hangsúlyozta, hogy a kialakult válságot csakis erőszak nélkül, tárgyalások útján kell megoldani, s ennek kapcsán a megkezdett konzultációk folytatását sürgette. Az emberi értékek, az alapvető emberi jogok védelmét és az erőszakmentességet elengedhetetlennek nevezte. Ez utóbbi kapcsán jelképesnek tartotta, hogy beszéde a Brandenburgi kapunál hangzott el, ott ahol a hírhedt berlini fal annak idején erőszak nélkül omlott össze.

A Kínával szembeni diplomáciai óvatosság jeleként a kormány részéről nem sokkal korábban csak Heidemarie Wieczorek-Zeul fejlesztésügyi miniszter fogadta a Dalai Lámát, de nem a minisztériumban, hanem egy berlini szállodában. A megbeszélés kevesebb, mint egy órát tartott.

A német miniszter hangsúlyozta, hogy a berlini kormány támogatja a Kína és Tibet közötti tárgyalásokat és a kialakult konfliktus békés eszközökkel, párbeszéd útján történő rendezését sürgeti.

A német nagykoalíciós kormány szociáldemokrata miniszterét élesen bírálta saját pártja, helytelenítve és magán jellegűnek minősítve a találkozót. Wieczorek-Zeul a kormány képviselőjeként visszautasította a bírálatot. A találkozó, hangsúlyozta,   egyrészt a tibeti néppel, másrészt a Dalai Lámával szemben is egyfajta erkölcsi kötelezettség, ami nem tűr pártpolitikai megfontolásokat. Közölte, hogy a tibeti vezető előtt megerősítette a német kormány határozott kiállását az emberi jogok biztosítása mellett.

A 73 éves Dalai Láma látogatása nagy vihart váltott ki német politikai körökben. A tibeti vallási vezetőt Angela Merkel kancellár távollétében nem akarta fogadni sem Horst Köhler államfő, sem pedig a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter.  Ezzel összefüggésben megfigyelők emlékeztettek rá, hogy a Dalai Láma tavaly szeptemberi berlini látogatása, illetve Angela Merkel kancellárral akkor lezajlott találkozója jelentős feszültséghez vezetett a német-kínai kapcsolatokban. Peking ezúttal is tiltakozott a vizit miatt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb