Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Rendőrség versus Tibet - a Kúria elött is pert veszített a jogtalan rendőri intézkedés/HUNG

2017. június 28./TibetPress

TibetPress/Budapest/2017. június 28.

A kúria a szerda délutáni felülvizsgálati ítéletével helyt adott Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság  elnöke keresetének, aki 2012 április 30-án és május első napján két tibeti társával együtt, Budapesten tiltakozni próbált Li Ko-csian, a kínai népköztársaság miniszterelnök helyettesének elvonulási útvonalán, felhívva a figyelmet a Kína Népköztársaság embertelen és brutális Tibet-politikája ellen. Ebben őket a rendőrök többször erőszakosan megakadályozták, többek között nem engedték tibeti zászlaikat elővenni, zaklató igazoltatásoknak vetették alá őket, és végül a tortúra odáig fajult az egyik tibetit, Karma Dordzse egyetemi tanárt, a Dalai Láma 25 éve Magyarországon tartózkodó rezidens tanárát, megbilincselték, majd nyolc órára előállították az I. kerületi Rendőrkapitányságon.

A Dr Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, nemzeti jogvédő és nemzetközi jogász vezette ügyben, a Fővárosi Törvényszék 2015-ben, elsőfokú ítéletében mind három meghurcolt jogszerű tiltakozónak nem vagyoni kártérítést ítélt meg. Az előállított, megszégyenített Karma Dordzse tekintetében egymillió forint, a Tibetet Segítő Társaság elnöke és  Cevang Thinlei Namgyal esetében fél-fél millió nem vagyoni kártérítést ítélt meg, valamint megállapította, hogy véleménynyilvánítási szabadságjogukat, különösen az egyenlő bánásmód tekintetében a rendőrség a jogtalan intézkedésével megsértette. A rendőrség makacs fellebbezését követően, a Fővárosi Ítélőtábla egy évvel később részben megváltoztatva az elsőfokú határozatot és Hendrey Tibor keresetét, kiemelve az egész eseményt a történések kontextusából,  teljes mértékben elutasította, azzal az indoklással, hogy nem volt bizonyítható, hogy őt is jogsértés érte.

A másodfokot követően Hendrey Tibor a Kúriához felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a nyilvánvalóan téves megítélés ellen. A Kúria, egy éves várakozást követően, tegnap helyt adott a kérelemnek és a Fővárosi Ítélőtábla döntését hatályon kívül helyezte és megállapította, hogy az elsőfokú ítéletben a Fővárosi Törvényszék helyesen állapította meg, hogy Hendrey Tibor véleménynyilvánítási szabadságát is megsértették, ezért részére is az első fokon megítélt kártérítési összeg jár. Az egyenlő bánásmód megsértését azonban nem látta a Kúria fennforogni, vagyis ez azt jelenti, hogy a kivezényelt kínai ügynökök zaklatás nélkül lobogtathatták a kínai zászlóikat és az nem releváns az ítélet szempontjából. Az ítélet előírja hogy rendőrségnek a police.hu oldalon nyilvánosan el kell ismernie tévedését és jogszerűtlen magatartását.

 
A Várbeli rendőri igazoltatás és vegzálás 2012. április 30-án, Li Ko-csian, kínai miniszterelnök helyettes látogatása idején. A rendőrség szerint a látottak jogszerűek/TibetPress

Cevang Namgyal Thinli és Karma Dordzse, egyetemi tanár vegzálásának szürrealista vége lett/TibetPress

Bátor Tibet-védő Kína gazdasági hatalmától sem retten meg 2015-ben/TibetPress

Az Itélőtábla, másodfokú döntésének közzététele 2016-ban/TibetPress

 

Rendőri közzététel 2016-banHozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb