Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Rendőrörsöt támadtak Kínában

2011. július 20./Kitekintő.hu/TibetPress

Az ujgurok lakta Hszincsiang (Xinjiang) tartományban kínai rendőrök több lázadót lelőttek, miután azok megtámadták a rendőrség épületét. A támadásnak legkevesebb négy áldozata van – írta a Reuters a függetlenségi törekvéseiről ismert ujgur terület idei legtöbb halálos áldozatot követelő konfliktusáról. Az állami televízió szerint a legutóbbi incidens a tartomány déli részén található Hotan sivatagi városában volt, ahol a tömeg megtámadta a helyi rendőrőrsöt, túszokat ejtett és felgyújtotta az épületet. A jelentések szerint az akcióban két túsz és több támadó életét vesztette, de hat túsznak sikerült szabadon távoznia. A helyzetet azóta rendezték, miután a helyszínre érkezett az állami terrorista-ellenes iroda egy csoportja is. A híreket a helyi rendőrség is megerősítette, hozzátéve, hogy ellenintézkedéseket terveznek – tájékoztatott a Guardian.

Az eseményeket a hszincsiangi kormány még nem kommentálta, de a németországi székhelyű Ujgur Világkongresszus szóvivője, Dilxat Raxit elmondta, a hotani lakosoktól úgy értesültek, hogy a rendőrség nyitott először tüzet a békés tüntetőkre, mely a két fél összecsapásához vezetett. „Az emberek nem bírják tovább a kormány elnyomását” – nyilatkozta a szóvivő a Reutersnek. A békés tüntetésre azért került sor, mert a helybeliek szerint a biztonsági erők több ujgur fiatalt elhurcoltak és illegálisan fogva tartanak. Peking viszont „az erőszakos szeparista hszincsiangi csoportokat” hibáztatja a rendőrséget és más kormányzati célpontokat érő támadásokért, mondván, hogy együttműködnek az al-Kaidával vagy a közép-ázsiai militánsokkal egy független állam, Kelet-Turkesztán létrehozásáért.

Az ujgurok többsége elégedetlen a központi kormánnyal, saját nyelvük, kultúrájuk és iszlám vallásuk korlátozásával, illetve a Kína más régióból áttelepülő hanok migrációjával, melynek következtében mára a terület lakóinak kevesebb, mint fele tartozik az őslakosok közé. A többségi han kínaiak és a kisebbségi ujgurok között 2009. júliusában az autonóm terület fővárosában, Ürümcsiben nagyobb összecsapásokra került sor: akkor közel 200 ember halt meg. Az esetet követően Kínában több száz embert letartóztattak és elítéltek, a felbujtásért kilenc embert tettek felelőssé; a közbiztonságra pedig egyre többet költenek a külföldi jogvédő csoportok és az állami média szerint is.

Kínában évente több ezer hasonló lázongás van, de az idei zavargások mind intenzitásukban, mind a kormány válaszát tekintve különböznek a korábbiaktól. Peking és Ürümcsi kapcsolata azonban nem lazul és egyelőre szó sem lehet a függetlenedésről. A "Kína második Tibeteként" emlegetett Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület ugyanis stratégiailag létfontosságú az ázsiai ország számára: az olajban, gázban és szénben gazdag vidék Kína területének egyhatodát adja. A legnyugatibb tartomány Afganisztánnal, Pakisztánnal, Indiával és szinte egész Közép-Ázsiával határos, történelmi jelentőségét pedig a selyemútnak köszönheti.


 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb