Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Prágában a Dalai Láma: beszámoló és képek itt!

2008. december 3./szerda/Prága/Free Tibet Blog/TibetPress

2008. november 30. 19:36
November 29-én Őszentsége, a XIV. Dalai Láma Prágában tartott nyilvános előadást. A száraz hír mögött az aktuálpolitikai helyzet miatt rengeteg feszültség, politikai intrika, a megoldatlan tibeti helyzet és az emberi jogok kérdése húzódik. Miközben a Nobel-békedíjas vezető a cseh fővárosban a boldogság alapjáról tart előadást több ezer ember előtt, a gazdasági válságtól sújtott Kína és az Európai Unió farkasszemet néz egymással.

Egyszerű látogatásnak indult, de Kína agresszív diplomáciájának köszönhetően a demokrácia és az emberi jogok melletti összeurópai kiállás kerekedett a 73 éves tibeti vezető prágai útjából, szerdán ugyanis a kommunista szuperhatalom pedagógiai célzattal törölte a gazdasági válság problémáira közös megoldást kereső magas szintű EU-Kína csúcsot. Az ok: európai államok vezetői fogadják a Dalai Lámát.

Robert Barnett, az egyik legismertebb amerikai Tibet-szakértő szerint Kína így próbálja nyomás alá helyezni az európai demokráciát, hogy kiderüljön: az európaiak számára fontosabbak-e az emberi jogok a gazdasági érdekeknél? Cseh és lengyel politikusok szombaton egyértelmű választ adtak Kínának: nem kérnek az agresszióból, és kiállnak a Dalai Láma mellett. Vasárnap Topolanek, cseh miniszterelnök, és Vaclav Havel, volt köztársasági elnökkel találkozott Őszentsége, hétfőn pedig a cseh parlamenti Tibet-bizottsággal vesz részt egy megbeszélésen.

Tibetet 1949-ben szállta meg („szabadította fel”- a kommunista szakzsargon szerint) a Mao vezette kommunista Kína, ez volt tulajdonképpen az új vörös hatalom első lépése a világpolitikai színtéren. 1959-ben az egyre keményebb elnyomást gyakorló rezsim ellen a tibetiek 1959. március tizedikén lázadtak fel, úgy is mondhatnánk: ’59 márciusa az ő október 23.-ájuk. A forradalmat leverték, a Dalai Láma pedig elmenekült, és Indiában telepedett le, ahol megalapította a száműzetésben lévő tibeti kormányt. Jelenleg 150.000 tibeti él Tibeten kívül: a legtöbbjük Indiában, sokan Svájcban, Amerikában, és a világ egyéb pontjain.

Sokak szerint a Dalai Láma a világ legkönnyebben megközelíthető politikai nagysága, és ennek igazságáról magam is meggyőződhettem, amikor egy magyar dokumentumfilmes stábbal közelről is szemügyre vehettük őt prágai hoteljében. Lakosztálya előtt Ausztriában, Csehországban és Magyarországon élő tibetiek sorakoznak, arra várva, hogy láthassák az Élő-Buddhát. Egy ilyen találkozás minden tibeti életében különlegesen jelentős esemény. A könnyű megközelíthetőség persze relatív: Izing Róbert, Janzsó Viktor, és Poór Attila két éve már a világ végén, a tibeti-indiai határ közelében is filmezték a Dalai Lámát, a sajtóengedélyeket intéző genfi Tibet Iroda jól ismeri őket, bejutni azonban még így is nagyon nehéz volt.

A Kongresszusi Központban az együttérzés fontosságáról tartott előadást a nézőtéren helyet foglaló háromezer embernek. Általános derültség lett úrrá a nézőkön, amikor a Dalai Láma felvette az erős reflektorok elleni vörös napellenzőjét, előadásai sosem száraz oktatások, a 73 éves tibeti szerzetes gyakran hallatja jellegzetes gurgulázó nevetését. „-A huszadik század a háború évszázada volt, én abban hiszek, hogy a XXI. század pedig a párbeszédé lesz.” –jelentette ki, majd kifejezte abbéli reményét, hogy sikerül életben tartaniuk a tibeti kultúrát Kínán belül is.

A buddhizmus legkarizmatikusabb figurája hétfőn sajtótájékoztatót tart, majd Brüsszelbe, és Lengyelországba utazik, ahol találkozik az EU soros elnökével, Nicolas Sarkozyvel is tárgyalni fog. A francia miniszterelnök mellett Lech Walesa, volt lengyel köztársasági elnök is kifejezte szimpátiáját Tibet és a Dalai Láma mellett, és arra figyelmeztette Kínát, hogy hagyjon fel a Nobel-békedíjas tibeti elleni kampányával: „Nem engedem meg, hogy önök válogassák meg a barátaimat!”
foto: Gáti Kornél sonline.hu

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb