Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Prága - Őszentsége a Dalai Láma szerint az oktatás és a független bíróság a demokrácia kulcsa/His Holiness the Dalai Lama calls on Czech PM, speaks at Asia conference

2009. szeptember 11./Prága/Tibet Offioce Geneve/TibetPress

His Holiness the Dalai Lama calls on Czech PM, speaks at Asia conference
A demokrácia kulcsa a pártatlan információ, oktatás és független bíróság. Ezt nyilatkozta Őszentsége a Dalai Láma a mai napon megtartott Béke, emberi jogok és demokrácia Ázsiában című konferencián, amelyet a Forum 2000 Alapítvány szervezett.  A  visszafogott információ nemcsak erkölcsileg helytelen, hanem az emberek előbb-utóbb úgyis megtudják az igazságot.

Őszentsége a Dalai Láma azt mondta, hogy a világ a XXI.században a béke, demokrácia, nyitottság, párbeszéd és megbékélés felé halad. A legújabb változások nem kényszer, hanem társadalmi mozgalmak útján következtek be. Ezért a jövő reménysége az emberek, nem a kormányok. A kormányokat az érdekli, hogy tartsa ellenőrzése alatt az embereket. Őszentsége a Dalai Láma szerint akkor lesz Kínában demokrácia, ha a kínai emberek azt követelik.

,,A kínai hatóságok terrorizmussal vádolnak engem és az ujgur népet. Itt ülök Önök előtt, nem vagyok terrorista.'' - mondta Rebiya Kadeer. ,,A kínai hatóságok hamis információkat terjesztenek, hogy megutáltassanak bennünket. Pedig nem vagyunk a kínai nép ellen.'' Rebiya Kadeer egyenesen az ENSZ-hez fordult, hogy gyakoroljon nyomást Kínára a demokratilus változások érdekében.''

A vitafórumon Őszentsége a Dalai Láma elmondta, hogy a totalitariánus rendszerek által használt kényszer végső soron káros, különösen a saját népére. Ezért az egyedüli megoldás a párbeszéd. Az Európai Uniót hozta fel példaként arra, hogy egyes nemzetek feladták egyéni érdekeiket egy közös érdekért. Hozzátette, ha létrejönne egy Ázsiai Unió vagy egy regionális unió egyes országok között, akkor annak az Európai Unió mintájára kellene megszerveződnie.

Őszentsége a Dalai Láma szerint a nem-kormányzati szerveknek ( NG )fontos szerepük lehet a demokrácia kialakításában.

Őszentsége a Dalai Láma azt mondta, hogy sok kihívással kell szembesülnünk egyéni, családi, közösségi, nemzet és globális szinten egyaránt. Ezeknek nagy része ember által teremtett probléma. Ezért megvan bennünk a lehetőség arra, hogy megszüntessük vagy legalább csökkentsük ezeket a problémákat. Ezért inkább optimistának kell lenni, nem pedig elveszteni a reményt.

A volt cseh köztársasági elnök, Vaclav Havel azzal a nyilatkozattal nyitotta meg a konferenciát, hogy annak célja, hogy kifejezze támogatását a demokráciáért és szabadságért küzdők iránt, Kínában, Tibetben, az ujgur területen, Észak-Koreában, Burmában és máshol. A konferenciáról készült összefoglaló szerint a  konferencián több megoldási javaslat közül három gyakorlatot ismertek el olyanként, amelynek hosszútávú és központi szerepe lehet a békés célok ázsiai megvalósításában: a párbeszéd, mint a problémák megoldásának módszere, a másik az oktatás és az információ szabadsága mint a megfelelő tudás feltétele, a harmadik pedig a civil társadalom fontos szerepe, amelyet a változások kieszközlésében és a jó kormányzás biztosításában kell játszania.

Az összefoglaló szerint mind Őszentsége a Dalai Láma, mind Rebiya Kadeer kihangsúlyozták abbeli reményüket, hogy diplomáciai úton, békés megoldást találnak Kínával. Az összefoglaló azt is megemlíti, hogy széleskörű egyetértés volt a tekintetben, hogy a civiltársadalom fejlődése az autokráciák elé való kihívás állításának egyik legfontosabb eszköze.

Őszentsége a Dalai Láma ugyanakkor kiemelte, hogy a kiprovokált konfliktus csak ellentéteket szít. A fő elv az, hogy közös felelősséggel járunk el az ügyben, ami történik Burmában, Tibetben vagy bárhol máshol a világon, megosztjuk ismereteinket másokkal, ily módon osztozunk a felelősségben egymás  helyzete iránt.

A konferenciát Lech Walesa, Shirin Ebadi, Frederik Willem de Klerk, Adolfo Perez Esquivel és Őszentsége a Dalai Láma Nobel-díjasok voltak. Őszentsége a Dalai Láma tavaly egyetértett azzal, hogy szükséges egy mélyrehatóbb megbeszélés Ázsia fejlődéséről.

 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb