Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Pokolgépek robbantak Tibet szomszédságában

2009. március 9./hétfő/MTI/TibetPress

Egy nappal a tibeti felkelés ötvenedik évfordulója előtt egyre nagyobb a feszültség Kínában. A hatóságok szerint "különleges helyzet" van, külföldiek Tibet közelébe sem mehetnek.

Házilag gyártott pokolgépek okozta robbanásokban megrongálódott két rendőrautó Kínában, a Tibettel szomszédos Csinghaj (Qinghai) tartományban - jelentette az Új Kína hírügynökség. A hatóságok közben tovább szigorították az ellenőrzést a Tibeti Autonóm Terület nemzetközi határain.

A pokolgépek hétfő hajnalban robbantak fel, miután rendőrök összetűzésbe kerültek több emberrel egy fát szállító teherautó ellenőrzése közben. Halálos áldozatokról és a robbantások pontos körülményeiről nem szól a hivatalos állami hírügynökség jelentése.

Az 1949. március 10-én indult felkelés most keddre eső ötvenedik és a Kínába beolvasztott terület központjában, Lhászában tavaly március 14-én kitört zavargások e hét szombatjára eső első évfordulójához közeledve a pekingi vezetés szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be a himalájai régióban. A hatalmas hegyek útjain szinte egymást érik a páncélozott járművekből és katonai teherautókból álló konvojok, a településeken pedig ellenőrzőpontok egész sorát állították fel. Nagy a rendőri jelenlét a szomszédos tartományokban is a tibeti nemzetiségi kisebbség által lakott településeken.

Külföldieket Tibet közelébe sem engednek. A korlátozás a területtel határos Kanszu (Gansu), Szecsuan (Sichuan) és Csinghaj (Qinghai) tartományokat érinti. A szecsuáni Kance (Ganzi) megye külügyi hivatalvezetője például hétfőn felszólította az AP amerikai hírügynökség munkatársait, hogy "távozzanak, amilyen gyorsan csak lehet. Normális körülmények között szívesen látnánk önöket, de most különleges helyzet van, amely nem alkalmas arra, hogy itt tartózkodjanak." A korlátozás pontos okáról és időtartamáról semmit sem tudott mondani.

Az Indiával, Nepállal, Bhutánnal és Minamárral szomszédos Tibetben nemcsak a belső, tartományi határokat erősítették meg, hanem az államhatárt is. Hétfőn a pekingi belügyminisztérium egy magas rangú illetékese közölte: tovább szigorítják a nemzetközi határok ellenőrzését, mert a kínaiak elleni felkelés 50. évfordulójához közeledve várható, "hogy a Dalai Láma klikkje szabotázsakciókat hajt végre".

A Dalai Láma - a tibeti vallási és szellemi vezető - a lázadók vereségével végződött 1949-es felkelés után emigrációba kényszerült. Már régóta nyilvánosan lemondott Tibet függetlenségének követeléséről, csupán a tartomány "kulturális autonómiáját" szorgalmazza. Ennek ellenére Peking "a vallás leplébe bújt veszedelmes szakadárnak" tekinti őt, aki a Kína területének egynegyedét magába foglaló "Nagy Tibet" létrehozására törekszik.

Tavaly márciusban buddhista szerzetesek békés tüntetése torkollott zavargásokba Lhászában. Hivatalos adatok szerint meghalt 18 polgári személy és három rendőr, megsebesült 382 civil és 241 rendőr, a "zendülők" 11,6 milliárd forintnak megfelelő összegre rúgó kárt okoztak. Tibeti emigráns források szerint legkevesebb 200 tibeti halt meg a hatóságok erőszakos fellépése miatt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb