Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Pema Khandu Arunachal Prades miniszterelnöke: Tibet mindig is önálló ország volt/HUNG

2020. június 24./tfipost.com/TibetPress

forrás/source


A Dalai Láma és Pema Khandu Arunachal Prades miniszterelnöke/TibetPress k

A Kelet-Ladaki galvan-völgyi határon zajló konfliktus közepette Pema Khandu, Arunachal Prades miniszterelnöke felvette a kesztyűt Kínával szemben, ráadásul ugyanazt a taktikát alkalmazza, amit Kína is használ, amikor igényt formál független külföldi területekre. Szerdán Pema Khandu, a tweeteren úgy hivatkozott a tényleges  ellenőrzési vonalra (LAC), mint India és Tibet határára, miközben a javanok (indiai határmenti katonák)  hősiességéről írt.

"Az indiai hadsereg bátorsága az, amire mindig is számíthattunk a függetlenségünk óta. Ma lehetőségem volt kapcsolatba lépni bátor javanokkal, az Indo-Tibeti határon fekvő Bumla helyőrségnél. A jó- közérzetük és kedvük kifogástalan. Amíg, ők őrzik a határainkat biztonságban érezhetjük magunkat minden betolakodóval szemben" - nyilatkozra Khandu.

Kína állítása szerint, az északkelet-indiai állam, Arunachal Prades, valójában Tibet déli része, és ezért, amikor a miniszterelnök a bejárat ajtón dörömböl, s mint egy mellékesen meg sem jegyzi Kína jelenlétét a térségben, az erős üzenetet hordoz.

A színpadiasságnak mindig is nagy jelentősége volt a diplomáciában, és ezt Khandu jól játsza. Mindemellett fontos, hogy tudatában legyünk, hogy Khandu természetesen a központi kormányzat álláspontját képviseli, ami mostanában keményebb külpolitikát folytat Kínával szemben.

A Galvan-völgyi incidens mérföldkő volt India számára, és teljes szemléletváltást eredményezett külpolitikájában. Amikor Kína megtagadta a térségben illegálisan felállított építmények eltávolítását, az indiai erők a saját kezükbe vették az ügyet és „jól bemostak egyet” Kínának.

Az említett incidens óta kínaiak visszavonulót fújtak, és visszatértek a jól bevált félelemkeltés taktikájához a propagandát árasztó kormánypárti médiák segítségével.

Tibet – Kínához csatolva
Kína az 1950-es években teljesen elfoglalta Tibetet, és azóta számtalanszor megsértette az alapvető emberi jogokat a Himalája országában. 1959. után százezer körüli azoknak a tibetieknek a száma, akik a Dalai Lámával és a tibeti kormánnyal együtt száműzetésbe kényszerültek és Indiában élnek.

A múlt héten posztolt tweeterjében, Prasar Bharati, az Indiai állam által támogatott közszolgálati műsorszolgáltató, arra bíztatta az embereket, hogy hallgassák az All India Radio (AIR) által kínált műsort, a Tibeti Világ Hírek (Tibetan World Service), amelyben hiteles hírek és programok hangzanak el Tibettel és a tibeti helyzettel  kapcsolatban.

India még mindig a Nehru-féle politikát követi, és nem ismeri el Tibetet független államnak. Ennek ellenére ezek az intézkedések egyértelműen előjelei annak, hogy India megváltoztatja Kínával szembeni külpolitikáját. Mindezt pedig meggyorsította húsz indiai katona tragikus elvesztése a Galvan-völgyi incidenskor.

Agresszív külpolitika
"Indiának fel kell adnia a semlegességét, és határozottabbnak kell lennie külpolitikájában, főleg Kínával szemben. Azzal, hogy elismerik a Dalai Láma személyét és menedéket nyújtanak neki, még nem szolgáltatnak igazságot Tibetnek. Elegendő történelmi tény és bizonyíték áll rendelkezésre, hogy kijelenthessük; Tibet mindig is önálló ország volt" mondta a miniszterelnök.

Hétfőn India erős figyelmeztetést küldött Kínának, miszerint határozottan válaszolni fognak a kínai provokációra és erőszakra, az általános szintű (Lt) tárgyalások második fordulója során.

Pema Khandu példát mutatott minden indiainak, amikor Arunachali határát Indo-Tibeti határnak nevezte.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb