Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Pekingnek kész válaszai vannak Tibet ügyére, a Dalai Láma washingtoni látogatására - HÁTTÉR

2010 február 18. /MTI/TibetPress

Pekingben nem várják, de számítottak és számítanak a Dalai Láma és az amerikai elnök február 18-ára bejelentett találkozójára, mi több, a China Daily című angol nyelvű napilap csütörtökön egyenesen beharangozót közöl az eseményről.

 

A találkozóra Peking határozott tiltakozása ellenére kerül sor - állapítja meg összeállításában a lap, némileg azt a látszatot keltve, mintha egy pillanatig is bárkiben felmerült volna a világon, hogy Barack Obama - Kína neheztelését elkerülendő - eláll a Dalai Láma fogadásától. Egyszer már - tavaly novemberi kínai látogatása előtt - elhalasztotta a találkozót; a diplomácia gesztus akkor jól felfogott érdeke volt. Ahogyan a mostani találkozó is az, hiszen - megfigyelők szerint - meggyengült népszerűségi mutatóján lendíthet az oldalán mutatkozó Dalai Láma, miközben a belpolitikában sokat árthatna annak elutasítása. (Elődjének, George Bushnak is sokkal többet jelentett, hogy 2007-ben karonfogva sétálva, mosolyogva mutatkozott vele, mint magának a Dalai Lámának vagy éppen Tibet ügyének.)

 

Ugyanakkor az eddig kiszivárgott hírek szerint a Fehér Ház térképtermében és nem az Ovális Irodában kerül majd sor a Dalai Láma fogadására, s úgy tudni, hogy Obama nem tervez nyilvános - a média előtti - megjelenést vendégével.

 

"Obamának sokkal fontosabb kérdésekre kellene összpontosítania, például a kereskedelemre és a klímaváltozásra ahelyett, hogy a Dalai Lámával találkozva a kínai kapcsolatokat rombolja" - idézi a China Daily Fred Teng sanghaji születésű amerikait, a "kínai-amerikai kapcsolatok országos tanácsának" tagját, aki az Egyesült Államokban megjelent egyik írásában párhuzamot von Hawaii és Tibet között.

 

Mint írja, Tibet már sokkal korábban Kína része volt, mint amikor Hawaii az USA állama lett. Teng emlékeztet arra is, hogy az amerikai kongresszus később törvény erejű bocsánatérést fogadott el, a kormány szerepe miatt a Hawaii Királyság 1893-as megdöntésében. "Hawaii fölött most is az Egyesült Államok szuverenitása érvényesül. Hogyan válaszolna az amerikai kormány arra, ha Kína támogatná a hawaii szuverenitásért küzdő mozgalom vezetőjét?" - kérdezi Fred Teng.

 

Robert Gibbs fehér házi szóvivő a minap kijelentette: az amerikai-kínai kapcsolatok elég érettek ahhoz, hogy megtalálják a közös alapot a kölcsönös érdekeket érintő kérdésekben, még ha más ügyekben nem értenek is egyet.

 

Peking minden bizonnyal elégedetlenségének ad hangot a mostani találkozó miatt, s hangsúlyozza, hogy Tibettel és a Dalai Lámával kapcsolatban világos az alapállása, egyértelműek a feltételei. Ha nem így tenne, azt kínaiak százmilliói kérnék számon a hatalmon.

 

Nemrégiben, amikor a Dalai Láma személyes képviselői Kínában jártak a párt miniszterhelyettesi szintű illetékese, Csu Vej-csün (Zhu Weiqun) arra az újságírói  kérdésre válaszolva, mi lesz, ha a dali láma távozik az élők sorából, először is nem szívesen bocsátkozott jóslatokba, de kijelentette: nem szeretnék, hogy életét idegen földön fejezze be. A Dalai Lámának mérlegre kell tennie eddigi tevékenységét, s akkor beláthatja, hogy az elmúlt több mint 50 évben csak egyre távolabb került valódi otthonától. A Dalai Lámának fel kell ismernie, hogy az, amit képvisel, és ahogy teszi azt, nem vezet eredményre. "Akik jóakaróinak tüntetik fel magukat, valójában csak ártanak" - mondta Csu.

 

A pekingi vezetés nehezményezi, hogy a Dalai Láma mást mond, és másként cselekszik - ismétlik gyakran. A Dalai Lámának el kell fogadnia a központi kormány fennhatóságát Tibet felett, a szocializmus építésének útját és a regionális autonómiát - hangoztatják. Abból viszont, hogy a Dalai Láma a közelmúltban többször is úgy nyilatkozott: miután a Kínai Kommunista Párt 60 éve van hatalmon, ideje "nyugdíjba vonulnia" - Pekingben arra következtetnek, hogy a Dalai Láma nem hajlandó a fennálló hatalmi helyzetet elfogadni. Peking azt is nehezményezi, hogy Kína több mint 40 diplomáciai képviseletét támadták meg tibetiek "a Dalai Láma utasítására".

 

"Tibet jövőjét a tibetiek fogják meghatározni" - mondta az idézett tájékoztatón Csu Vej-csün, hozzátéve, hogy azok, akik erőszakhoz nyúlnak, abban a pillanatban terroristákká válnak. A pekingi vezetőknek meggyőződésük, hogy a külföldön élő tibetiek többsége is békében szeretne élni, s az a véleményük, hogy valójában az emigrációban élőknek kell megválaszolniuk a kérdést, "mit kell majd tenniük, ha a Dalai Láma már nem lesz velük".

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb