Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Pekingi szmog - Veszélyben az újévi tűzijátékozás?

2013. január 31. /mti.hu/TibetPress

Évtizedek legnyomasztóbb szmogja arra indította a kínai internetezőket, hogy felvessék, korlátozni kellene az újévi tűzijátékozást, petárdázást. Mindeközben egy multimilliomos üzletember friss levegőt kezdett árulni üdítős fémdobozokban.

Kínában hét hírportál indított közvélemény-kutatást, amelyekből az derült ki, hogy a tűzijátékozás tiltását támogatók aránya kicsivel több, mint az ellenzőké. Az online közösség tízmillió közeli bejegyzéssel szólt hozzá a kérdéshez.

A fullasztó szmogot további levegőszennyezéssel terhelni egyesek szerint értelmetlen és rendkívül káros, míg mások úgy vélik, "ennél már úgysem lehet rosszabb", s az újév nem nélkülözheti a színes, szikrázó, nagy robajjal és gyönyörködtető látvánnyal járó szórakozást.

Egy ellenőrző állomáson tavaly mért adatok szerint az újévhez kapcsolódó tavaszünnepi időszakban a levegőben a finom por, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM2,5) mennyisége 1593 mikrogrammra nőtt egy köbméter levegőben. A koncentráció tehát az egészségügyi határértéknek körülbelül a negyvenszerese volt.

Környezetvédelmi szakembereknek leginkább az az álláspontja, hogy a tűzijátékozást korlátozni kellene, de a pekingi illetékesek hivatalosan egyelőre csak azt közölték, hogy az emberek a szokásos szabályok szerint szórakozhatnak. Vagyis az idén február 10-én kezdődő holdújév kezdetén minden jel szerint nem maradnak el a hagyományos tűzijátékok.

Vannak akik felvetették ugyanakkor, hogy a levegő minőségének adott állapota szerint kellene akár naponta rendelkezéseket kiadni. Mások külön szabályozást tartanak indokoltnak a fővárosban és a nagyvárosokban, illetve a külvárosi, vidéki területeken. Volt olyan is, aki felvetette, hogy környezetbarát petárdákra lenne szükség.

Peking egyébként 1993-ban biztonsági és környezetvédelmi okokra hivatkozva betiltotta a petárdázást, de a lakosság nyomására 2005-ben ismét engedélyezték. Tavaly 170 tonna szemetet gyűjtöttek össze csak az újévet köszöntő éjszaka után a kínai fővárosban.

Az elmúlt hetekben Pekingen és az északi országrészen kívül Közép- és Kelet-Kínára is a szmog volt a jellemző. Az országos meteorológiai központ jelentése szerint januárban egyes helyeken a húszat is meghaladta a ködös, párás, szmogos napok száma. Országosan 1961 óta nem volt ilyen hosszantartó szmog egyetlen hónapban, míg a fővárosban, ahol mindössze öt napon át volt tiszta az égbolt, legutóbb 1954-ben volt rosszabb a helyzet.

A helyzet figyelemfelkeltő akcióra indította Kína egyik közadakozásairól ismert nagyvállalkozóját Csen Kuang-piaót, aki egyes hírek szerint öt jüanért (175 forint) kezdett árulni oxigéndús, friss levegőt. A kis sárga és zöld üdítős konzervdobozokat állítólag az északnyugat-kínai Hszincsiang, illetve Tajvan keleti partja térségéből származó levegővel "töltötték meg".

"Ha nem figyelünk a környezetvédelemre, tíz év múlva mindannyian gázálarcban fogunk közlekedni és oxigénpalackokat fogunk magunkkal hordani az utcán" - nyilatkozta a 44 éves Csen a televízióban. Mint mondta, a pekingi utcán húsz percen belül megfájdul a torka és szédülni kezd. Hozzátette: akciójával azt szeretné az illetékeseknek üzenni, hogy ne hajszolják a gazdasági növekedést a gyerekek és az unokák kontójára, a környezet kárára.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb