Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Pekinget bosszantja Obama és a Dalai Láma találkozója

2010. február 3./HVG.hu/TibetPress

Kína határozottan ellenzi, hogy bármilyen találkozó jöjjön létre Barack Obama amerikai elnök és a száműzetésben élő tibeti vallási vezető, a Dalai Láma között - hangoztatta szerdán a pekingi külügyminisztérium.

A tárca szóvivője, Ma Csao-hszü kifejtette, kategorikusan ellenzik, hogy az Egyesült Államok vezetője bármilyen címen, bármilyen formában kapcsolatba lépjen a Dalai Lámával. A szóvivő elmondta, Peking "nyomatékosan kéri az amerikai felet, egyértelműen ismerje el, hogy Tibet ügye rendkívül kényes, és hogy kezelje óvatosan és megfelelő módon az ilyen ügyeket, hogy el lehessen kerülni a további károkat a kínai-amerikai viszonyban".

A kínai külügyi szóvivő felidézte, a felek megvitatták ezt a kérdést Obama novemberi kínai látogatásán. Mint mondta, Hu Csin-tao kínai elnök és más vezetők határozottan ellenezték a találkozót, egyértelműen arra kérték az amerikai elnököt, "ne engedje, hogy a Tibet függetlenségére törő szeparatista erők szakadár tevékenységet folytassanak amerikai területen".

A Dalai Láma tervek szerint februárban az Egyesült Államokba látogat. Az amerikai kormányzat helyi idő szerint kedden elutasította a száműzetésben élő tibeti vallási vezető mellőzésére irányuló kínai nyomást. "Obama elnök megmondta a kínai vezetőknek tavalyi útján, hogy találkozni fog a Dalai Lámával, és továbbra is ez a szándéka" - mondta Bill Burton, a washingtoni Fehér Ház szóvivője. "A Dalai Láma nemzetközileg elismert vallási és kulturális vezető, és az elnök e minőségében fog találkozni vele" - fűzte hozzá.

Az amerikai elnököt bírálták odahaza, miután novemberi kínai látogatását megelőzően nem találkozott a Dalai Lámával. A kínai külügyi szóvivő nyilatkozata előtt néhány órával a washingtoni külügyminisztérium közölte, "figyelemreméltóan szilárd" a kínai-amerikai viszony. "Érdekeink számos területen egybeesnek, és csak néhány kérdésben ütköznek olykor" - fogalmazott az amerikai külügyi szóvivő, példaként említve a gazdasági együttműködést "a világ két leghatalmasabb országa között".

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb