Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Pekingben négy aktivistát tartóztattak le Tibet-transzparensek miatt

2008. augusztus 6. /szerda/Phayul.com/TibetPress

A rendőrség kedden négy aktivistát tartóztatott le, akik "Szabadságot Tibetnek" feliratú transzparenst függesztettek fel a Pekingi Nemzeti Stadion előtt, ahol a hét végén az Olimpiai Játékok nyitóünnepsége zajlik - jelentette egy Tibet-csoport.

A Diákok a Szabad Tibetért szervezet három férfi és egy nőtagja két villanypóznára másztak fel a stadion előtt hajnalban, és két transzparenst függesztettek fel - mondta Lhadon Tethong, a new yorki székhelyű csoport vezetője.

A transzparensek felirata a következő volt: "Tibet szabad lesz!" és "Egy világ - egy álom". Az utóbbi a Pekingi Olimpia jelszava, amelyet kínaiul a "Szabadságot TIbetnek" jelszóval egészítettek ki. A Dalai Láma menekült tibeti kormányának zászlaja az egyik tiltakozó zsebéből lógott ki.

Egy óra múlva tűzoltóautók érkeztek a helyszínre, a tiltakozókat pedig a rendőrök és a belső biztonsági erők tagjai békésen elvezették - nyilatkozta Tethong.

"Semmilyen kapcsolatot nem tudunk felvenni velük, mivel a telefonjuk ki van kapcsolva."
Az aktivisták fogvatartásának tényét egyelőre nem tudták sem cáfolni, sem igazolni.

Sun Weide, a Pekingi Olimpia szervezőbizottságának szóvívője nem válaszolt a hívásunkra. Zhao Min, a Pekingi Közbiztonsági Iroda szóvívői hivatalából azt nyilatkozta, hogy az illetékesek igyekeznek megerősítnei a híreket, de további kommentárt nem fűzött a kérdéshez. Tibet kérdése rendkívül érzékenyek érinti Pekinget, mióta az 50 évnyi kínai elnyomás elleni tiltakozások márciusban erőszakba torkolltak Lhászában. Számos tibeti állítja, hogy az 1950-es kínai kommunista megszállás előtt Tibet független ország volt, Peking szerint azonban Tibet már évszázadok óta Kína része. Ehhez hasonló demonstrációk lángoltak fel Nyugat-Kína tibeti közösségein is, amelyet a kínai biztonsági erők kemény megtorlásai követtek. A felkelés a kritikus jelentések hullámát indította el a világsajtóban, és az olimpiai láng menetét a tiltakozó akciók sorozatává változtatta.

"Jelenleg a Tibetben élő tibetieket a kínai hatóságok brutálisan és erőszakosan elnyomják" - mondta Tethong. "Rendkívül fontos, hogy üzenetet küldjünk a kínai kormánynak, mely szerint vagy felelőségteljesen kezeli és befejezi Tibet erőszakos elnyomását, vagy soha nem lesz a világközösség elfogadott tagja."

Tethong csoportja a következőképpen nevezte meg a tiltakozókat: Iain Thom (24, Skócia), Lucy Marion (23, Anglia), Phill Bartell (34, Bridgewater, New Jersey) és Tirian Mink (32, Portland, Oregon).

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb