Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Pekingben bekérették az amerikai nagykövetet a Dalai Láma vizitje miatt

2010. február 19./MTI/HVG.hu/TibetPress

A kínai külügyminisztériumba kérették pénteken az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, hogy hivatalos tiltakozó jegyzéket adjanak át neki Barack Obama amerikai elnök és a Dalai Láma találkozója miatt - jelentette pénteken a Hszinhua kínai hírügynökség.

Cuj Tien-kaj miniszterhelyettes Jon Huntsmannak fejezte ki komoly elégedetlenségét a történtek miatt. Peking ezt megelőzően - ugyancsak pénteken - külügyi szóvivői közleményben tudatta: konkrét lépéseket vár Washingtontól annak bizonyítására, hogy a kétoldalú kapcsolatok egészséges fejlesztésére törekszik. Kína többször megismételt tiltakozása ellenére az Egyesült Államok "kerül, amibe kerül" alapon önfejűen ragaszkodott a találkozóhoz, amivel "durván megsértette a nemzetközi kapcsolatok irányadó normáit és nyíltan szembehelyezkedett a három kínai-amerikai közös nyilatkozattal, valamint a kínai-amerikai közös közleménnyel" - hangsúlyozta Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) utalva arra, hogy az amerikai elnök és külügyminisztere külön-külön találkozott a Dalai Lámával.

A lépés ugyancsak ellentétes az amerikai kormányzat többször hangoztatott álláspontjával, miszerint Tibetet Kína részének tekinti és nem támogatja "Tibet függetlenségét" - olvasható a szóvivői közleményben. A hivatalos pekingi tiltakozás kiemeli, hogy "Tibet elválaszthatatlan része Kína sérthetetlen területétől, s Tibet ügye tisztán belügy". Egyben arra szólítja fel Washingtont, hogy tegyen azonnali lépéseket a kapcsolatokat ért káros hatás megszüntetésére, állítsa le a Tibet függetlenségére törekvő Kína-ellenes szeparatista erők támogatását.

"Az Egyesült Államoknak meg kell szüntetnie beavatkozását Kína belügyeibe és konkrét lépésekkel törekednie kell a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges és szilárd fejlesztésére" - húzta alá Ma Csao-hszü. Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön a Fehér Ház térképtermében fogadta az 1959-ben Indiába menekült Dalai Lámát, akit Pekingben a "Nyugat bábjának", a tibeti társadalmi stabilitás megingatására törekvő, az emigráns tibetiek hosszú távon Tibet függetlenségét elérni szándékozó vezetőjének tartanak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb