Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking szerint Kína védelmezi a tibeti kultúrát

2008. szeptember 25/csütörtök/MTI/Reuters/AP/TibetPress

Kína és nem a Dalai Láma a tibeti kultúra valódi őre - hangsúlyozta a kínai kormány által csütörtökön megjelentetett \"fehér könyv\", amelyben elutasítja a tartomány kulturális ellehetetlenítésére vonatkozó bírálatokat.

    A kiadvány különböző statisztikákat gyújt egybe a tibeti lakosság írni-olvasni tudásáról, az oktatásról, a tibeti nyelvű médiáról és a vallási élet szabadságáról annak bizonyítására, hogy Tibet kulturális megújulást él át, amióta a kommunista Kína 1950-ben ellenőrzése alá vonta.
    A \"fehér könyv\" szerint éppen a Pekinget \"kulturális népirtással\" vádoló dalai láma az, aki \"a kulturális pusztítás valódi forrása\". \"Tények bizonyítják, hogy a 14. dalai láma és klikkje képviselik és őrzik a régi Tibet elmaradott kultúráját. \"Tibet kulturális autonómiájának\" követelése nem más, mint politikai összeesküvés, hogy visszaállítsák a teokratikus uralmat Tibet és más, tibetiek lakta tartományok felett, s megvalósítsák +Nagy-Tibet függetlenségét+. Kína központi kormánya és tibeti vezetése az, amely valóban óvja és fejleszti a tibeti kultúrát\" - írta.
    Peking bírálói mindenekelőtt a tibeti buddhista kolostoroknak az elmúlt évtizedekben történt lerombolására, a kínai han etnikum egyre nagyobb lhászai és egész tibeti létszámára, valamint befolyására hívják fel a figyelmet.
    A kínai kormány különösen a márciusi, buddhista szerzetesek által indított Kína-ellenes megmozdulások óta támadja minden erejével a dalai lámát. Tibet száműzetésben élő spirituális vezetőjét vádolták a zavargások szításával. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 22-en vesztették életüket, de tibeti források szerint az áldozatok száma ennek sokszorosa.
    A \"fehér könyv\" egy hónappal azelőtt jelent meg, hogy várhatóan folytatódnak a Peking és a dalai láma képviselői közötti tárgyalások. Eddig két tárgyalási fordulóra került sor.
    Az indiai Dharmszalában működő tibeti emigráns kormány elutasította a legújabb kínai állításokat. \"Ha a helyzet kiváló lenne Tibetben, a kínai kormánynak nem lett volna szüksége kiadni a +fehér könyvet+. Ha a kínai kormány úgy érezné, hogy eleget tettek a tibeti nyelv és kultúra védelméért, szabad bejárást kellene engednie a nemzetközi médiának\" - hangsúlyozta a tibeti szóvivő.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb