Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking pozitívan értékeli Washington legfrissebb

2010 március 30. /MTI/Tibet Press

Kína nagyra értékeli Barack Obama amerikai elnöknek és más politikusoknak a kínai-amerikai kapcsolatokra vonatkozó legutóbbi "pozitív megnyilatkozásait" - adta tudtul a kínai külügyi szóvivő keddi közleményében.

 

"Kína értékeli, hogy az Egyesült Államok megerősíti elkötelezettségét a Tajvannal és Tibettel kapcsolatos kérdésekben" - áll a Csin Kang (Qin Gang) szóvivő által kiadott sajtóközleményben. Megállapítja, hogy Kína és az Egyesült Államok egyaránt befolyásos országai a világnak, s ezért a józan kétoldalú kapcsolatok nemcsak a két nép érdekét szolgálják, de hozzájárulnak az ázsiai és csendes-óceáni térség, valamint a világ békéjéhez, stabilitásához és fejlődéséhez is.

 

A Hszinhua hírügynökségnek a közleményről beszámoló jelentése kiemeli, hogy az amerikai elnök - amikor az új kínai nagykövet átadta neki Washingtonban a megbízólevelét - kijelentette: az Egyesült Államok arra törekszik, hogy Kínával együtt egy XXI. századi, pozitív, együttműködő és átfogó kétoldalú kapcsolatot építsen.

 

James Steinberg külügyminiszter-helyettes - helyi idő szerint hétfői - washingtoni tájékoztatóján az Obama-kormányzat eddigi 15 hónapját "rendkívül konstruktívnak" minősítette az amerikai-kínai viszonyt illetően. Utalt arra: tudja, hogy vannak olyan feltételezések, amelyek szerint az elmúlt hónapokban változás állt be az amerikai-kínai viszonyban. Ennek oka az volna, hogy nézetkülönbségek vannak a két ország között Tajvan és Tibet kérdésében, valamint gazdasági, kereskedelmi területen.

Steinberg - kérdésre válaszolva - megerősítette, hogy az "egy Kína" elv a kétoldalú kapcsolatok alapja, s ebben az Egyesült Államok politikája nem változott. Közelmúltbéli pekingi látogatására utalva elmondta: Washington világossá tette, hogy nem támogatja "Tajvan függetlenségét", hanem üdvözli a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokban bekövetkezett javulást, s reméli, hogy ez a tendencia folytatódik. Hozzátette: biztosították a pekingi vezetést arról, hogy Tibetet továbbra is Kína részének tekintik, és nem támogatják "függetlenségét".

 

Peking és Washington között az utóbbi időben nyilvánvalóan feszültté vált a viszony, elsősorban a Tajvannak történő amerikai fegyvereladás, Obama és a dalai láma találkozója, valamint a kínai nemzeti valuta felértékelésének harsány amerikai követelése miatt. A két ország vezetői az elmúlt hetekben delegációkat küldtek egymáshoz a nézeteltérések elsimítására, a mindkét részről vállalható megoldások keresésére.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb