Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking Párizst tartja felelősnek az EU-Kína csúcstalálkozó elhalasztásáért

2008. november 27./csütörtök/Párizs/MTI/TibetPress

Kína csütörtökön Franciaországot tette felelőssé az Európai Unióval tervezett csúcstalálkozójának elhalasztásáért.

A csúcstalálkozó időpontja azon múlik, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Franciaország mikor lesz hajlandó megteremteni a megfelelő körülményeket a találkozóhoz - közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője. Csin Kang (Qin Gang) egy kínai közmondást idézve hozzátette: "Annak kell a problémát megoldania, aki okozta."
A francia EU-elnökség szerdán jelentette be, hogy Peking azért halasztotta el a jövő hétfőre Lyonba tervezett EU-Kína csúcstalálkozót, mert többek között Nicolas Sarkozy francia elnök december 6-án találkozik Őszentsége a Dalai Lámával a Nobel-békedíjasok lengyelországi konferenciáján.

A szóvivő megismételte Kína "világos és határozott" álláspontját, amely szerint "a kínai kormány és nép határozottan elítél minden szeparatista tevékenységet, legyen az a Dalai Lámáé külföldön vagy annak a külföldi vezetőkkel való kapcsolatai". Az indiai önkéntes száműzetésben élő 73 éves vallási vezető az utóbbi időben elsősorban széles körű autonómiát követelt az ötven éve kínai megszállás alatt lévő Tibetnek, teljes függetlenséget viszont nem.

Az EU és annak francia elnöksége sajnálatának adott hangot, hogy a 11. csúcstalálkozóra "az együttműködést igénylő" gazdasági válság idején nem kerül sor. Bár a Tibet spirituális vezetője és Sarkozy közötti megbeszélés részletei és pontos helyszíne egyelőre nem ismeretes, Párizs jelezte: a kínai tiltakozás ellenére a találkozóra, a többi Nobel-békedíjassal egyetemben, sor kerül Gdanskban.

Kína már korábban óva intette a francia vezetést a láma fogadásától: a párizsi kínai nagykövet nyilvánosan jelezte, hogy az súlyos következményekkel járhat a kétoldalú kapcsolatokra nézve. A francia-kínai viszony a márciusi tibeti zavargások óta, majd különösen az olimpiai lángnak a botrányosra sikeredett párizsi körútja után áprilisban vált feszültté, annak ellenére, hogy a francia elnök megpróbálta a kedélyeket lecsillapítani. Emberjogi szervezetek tiltakozása ellenére Sarkozy részt vett a pekingi olimpiai játékok megnyitóján, és az előzetes tervekkel ellentétben augusztusban nem fogadta hivatalában a franciaországi látogatásra érkező Dalai Lámát.

Elemzők szerint az EU-Kína csúcstalálkozó elhalasztásával Peking feltehetően az EU-ra akar nyomást gyakorolni, kihasználva a tibeti kérdéssel kapcsolatos megosztottságot a tagállamok között. A Le Figaro című párizsi napilap szerkesztőségi cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy Sarkozy nem támogatja a tibeti autonómiát, s Peking csak ürügyet keresett az ezúttal túlzottra sikeredett diplomáciai incidenshez, amellyel valószínűleg az európai reagálásokat kívánja tesztelni.

Az Airbus repülőgépgyártó cég csütörtökön jelezte: a csúcstalálkozó elhalasztása miatt a 2007 novemberében Pekingben 150 gép megrendeléséről szóló szerződés véglegesítése is késedelmet szenved, de a konzorcium nem tart a megrendelés lemondásától.
Venczel katalin MTI

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb