Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking kemény hangon ismertette diktátumait Tibet ügyében

2010 február 3. /MTI/Kárpátinfo/TibetPress

A tibeti kérdésben és a Dalai Lámával kapcsolatban hangoztatott pekingi diktátumok megerősítése hangzott el a dalai láma és a központi kormány képviselőinek - a napokban befejeződött - megbeszélésein, ahogyan lényegében ezeket ismertették keddi sajtótájékoztatójukon a tárgyaláson részt vett kínai vezetők is.

Csu Vej-csün (Zhu Weiqun), a Kínai Kommunista Párt miniszterhelyettesi rangú vezetője arról számolt be, hogy ezúttal is éles vélemény különbségek mutatkoztak meg a felek között. Peking alapvetően nem fogadja el, hogy az úgynevezett "emigráns kormány" Tibetet, illetve a tibetieket képviselje, csupán a Dalai Láma és a körülötte csoportosulók jövőjéről hajlandó tárgyalni.

A dalai láma képviselői kitartottak amellett, hogy a Dalai Láma tibetiek széles tömegének törvényes képviselője és "Tibet kérdéséről", illetve "6 millió tibeti boldogulásáról" kívántak tárgyalni. Csu most kijelentette: "az Indiába menekültek által létrehozott úgynevezett emigráns tibeti kormány a kínai törvényekkel ellentétes, a Dalai Láma képviselői nem rendelkeznek törvényes státusszal ahhoz, hogy tárgyaljanak velünk a tibeti autonóm terület ügyeiről" - jelentette ki a kínai vezető.

Az államtanács információs hivatala által szervezett tájékoztatón elmondták, hogy a kínai népi politikai tanácskozó testület alelnöke, egyben a párt központi bizottságának miniszteri rangú osztályvezetője Tu Csing-lin (Du Csinglin) és a Lodi Gyari, Kesang Gyaltsen és három kísérője közötti párbeszéden Tu világossá tette, hogy az állam szuverenitását és területét érintő kérdésekben nincs mit tárgyalniuk, ezekben a legcsekélyebb kompromisszumra sincs lehetőség. Ugyanez vonatkozik az alkotmányt érintő témákra. Így a "nagyobb Tibet" és a "magas fokú autonómia" témaköre hasonlóan nem lehet "napirendje" a felek közti tárgyalásoknak.

Tu figyelmeztetett arra, hogy a felek közti megbeszélések nem vezethetnek eredményre, ha a Dalai Láma folytatja Kína-ellenes propagandáját, és ha a több nemzetiség lakta Tibetben "romboló cselekményeket" szerveznek, azokkal ugyancsak akadályozzák a párbeszédet, a Dalai Lámát pedig elszigetelik.

A jelen lévő vezetők konkrét - napra pontosan idézett - példákkal illusztrálták a Dalai Láma "kétszínűségét" és azt erősítették, hogy a Dalai Láma nem vallási vezetőként, hanem politikusként nyilatkozik, foglal állást Tibet kérdésében.

A Dalai Lámának el kell fogadnia a központi kormány fennhatóságát Tibet felett, a szocializmus építésének útját és a regionális autonómiát - hangoztatták. Abból viszont, hogy többször is úgy nyilatkozott: miután a Kínai Kommunista Párt 60 éve van hatalmon, így ideje "nyugdíjba vonulnia" - Pekingben arra következtettek, hogy a Dalai Láma nem hajlandó a fennálló hatalmi helyzetet elfogadni.

Peking azt is nehezményezte, hogy Kína több mint 40 diplomáciai képviseletét támadták meg tibetiek "a Dalai Láma utasítására", továbbá hogy a láma látványosan kiállt Rebija Kadír Amerikában élő ujgur aktivista mellett.

A Dalai Lámának fel kell ismernie, hogy az, amit és ahogyan képvisel, nem vezet eredményre, akik jóakaróinak tüntetik fel magukat, csak ártanak - hangzott el a tájékoztatón.

Azzal kapcsolatban, mi fog történni, ha Barack Obama amerikai elnök fogadja a Dalai Lámát - kérdésére válaszolva - elhangzott, hogy ezt Kína, mint mindig, ellenezni fogja és hozzá tette, amennyiben arra sor kerül, az komolyan veszélyeztetni fogja a kínai-amerikai kapcsolatok politikai alapját.

Csu Vej-csün hosszú életet kívánt a Dalai Lámának és ugyancsak kérdésre válaszolva nem szívesen bocsátkozott annak fejtegetésébe, hogy mi lesz, ha a 75 esztendős vallási vezető távozik az élők sorából. "Nem akarjuk, hogy életét idegen földön fejezze be" - jegyezte meg Csu, aki szerint a Dalai Lámának mérlegre kell tennie eddigi életét, s akkor beláthatja, hogy az elmúlt több mint 50 évben csak egyre távolabb került a valódi otthonától.

"Tibet jövőjét a tibetiek fogják meghatározni" - mondta Csu, azzal, hogy azok, akik erőszakhoz nyúlnak, abban a pillanatban terroristává válnak. A pekingi vezetésnek meggyőződése, hogy a külföldön élő tibetiek többsége is békében szeretne élni, s a kérdést valójában az emigrációban élőknek kell megválaszolniuk: "mit kell majd tenniük, ha a Dalai Láma már nem lesz velük" - mondta zárásképpen Csu.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a megbeszélések során időnként kellemetlen szóváltásra is sor került, de a felek igyekeztek meghallgatni és megérteni egymást. A jelenlévők szerint - a Dalai Láma képviselőinek részéről - határozottan jobb hozzáállással találkoztak, mint a legutóbbi alkalommal, amikor dühös elutasítást tapasztaltak és a találkozót követően (2008 novemberében) a Dalai Láma képviselői megszakították a párbeszédet.

Lodi Gyarinak és Kesang Gyaltsennek és a kíséretükben lévőknek utat szerveztek Saosanba (Shaosan) Mao-Ce-tung a KNK első elnökének szülőhelyére és két kisebbségek lakta településre. A mostani találkozót a Dalai Láma részéről kezdeményezték, és hogy a következőre mikor kerül sor, az "a Dalai Láma hozzáállásától függ" - jelentették ki Pekingben.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb