Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking haragszik: kitüntetik a Dalai Lámát

2007. október 17./szerda/Kitekintő/TibetPress

Szerda délután Washingtonban a Dalai Láma megkapja a Kongresszusi Aranyérmet, a legmagasabb polgári kitüntetést. Kína azonnal kifejezte ellenvetését.

Hétfőn az Egyesült Államokba utazott Tibet száműzetésben élő vallási vezetője, hogy átvegye az amerikai Kongresszusi Aranyérmet, a legmagasabb polgári kitüntetést. Érkezésekor Amerikában élő tibetiek népviseletben, imával, zenével és tánccal fogadták a Dalai Lámát. Kedden személyes találkozón vett részt George W. Bush amerikai elnökkel a Fehér Ház sárga ovális termében.

Szerdán kapja meg a kitüntetést, amely ellen Kína felemelte szavát, mert álláspontjuk szerint a Dalai Láma veszélyes szeparatista, aki Tibet függetlenségére törekszik. Éppen ezért „nagyon neheztelnek” az amerikai kormányzatra, és belügyeikbe való beavatkozásként értékelik a történteket. „Komolyan sürgetjük az amerikai oldalt, hogy korrigálja az ilyen helytelen cselekedeteket, és minden formában állítsa le a kínai belügyekbe való beavatkozást.” – jelentette ki a Külügyminisztérium szóvivője, Liu Jianchao.

A keddi magánmeghallgatás után Dana Perino fehér házi szóvivő sietett leszögezni, hogy nem akarják kiélezni a helyzetet, hanem a kitüntetést a „nagy szellemi vezető” kapja és ez hozzájárul Tibet nagyobb vallási szabadságához. A XIV. Dalai Láma, Tendzin Gjaco így nyilatkozott a 30 perces látogatás után: „Ki akarom fejezni megbecsülésemet Bush elnöknek, mert igazán megérti a tibeti helyzetet.”

A Kongresszusi Aranyérmet korábban olyan kiemelkedő személyiségek kapták meg, mint Nelson Mandela, Kalkuttai Teréz Anya, vagy Jonas Salk a paralízis elleni védőoltás kifejlesztője. Rajtuk kívül művészek is kiérdemelték, az énekes Frank Sinatra vagy a színész John Wayne.

Szeptember végén Berlinben Angela Merkel német kancellár fogadta a Dalai Lámát, amely megterhelte a német-kínai kapcsolatokat. A mostani kitüntetésre adott gyors és dühös kínai válasz arra utal, hogy következményei lesznek a találkozónak. Kína ugyanis megvétózhatja az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Irán ellen tervezett legújabb szankciók végrehajtását. Ráadásul az Egyesült Államoknak Észak-Korea nukleáris ambícióinak kordában tartásához is szüksége lehet a régió nagyhatalmának, Kínának a támogatására.
Karácsony Szandra

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb