Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking: ellenkezik a Nobel-békedíj elveivel Liu Hsziao-po kitüntetése

2010. október 8./MTI/TibetPress

Peking szerint "teljes mértékben ellentétes" Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kitüntetése a Nobel-békedíj elveivel, és a díj odaítélése ártani fog a kínai-norvég kapcsolatoknak.

Az ilyen értelmű állásfoglalást a pekingi külügyminisztérium tette közzé.

A norvég külügyminiszter egy norvég rádiónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a Nobel-békedíj Bizottság a norvég kormánytól független testület, ezért Kína részéről alaptalan lenne a bizottság döntése miatt Norvégia ellen irányuló intézkedést tenni. Jonas Gahr Störe hozzátette: rossz fényt vetne Kínára, ha így tenne.

Jens Stoltenberg norvég kormányfő a várható kínai rosszallás ellenére gratulált Liu Hsziao-pónak. A pénteken éppen külföldi szabadságon tartózkodó miniszterelnök közleményében kifejtette: Norvégia széles körű együttműködést folytat Kínával az emberi jogok területén is. Oslo többször is felvetette a pekingi kormánynak a tavaly decemberben 11 év börtönre ítélt ellenzéki ügyét.

Norvégia és Kína jelenleg tárgyalásokat folytat egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról.
A legismertebb kínai ellenzékinek számító Liu az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért kapta meg a Nobel-békedíjat.

Franciaország és Németország arra kérte Kínát, hogy mielőbb engedje szabadon a kínai demokráciapárti aktivistát. Franciaország már Liu letartóztatásától kezdve aggodalmának adott hangot, és több alkalommal követelte szabadon bocsátását. Ezt a felhívást Párizs most megismétli - közölte Bernard Kouchner külügyminiszter. A berlini kormány szóvivője úgy fogalmazott: Németország szeretné, ha Liu hamarosan visszanyerné szabadságát, és személyesen vehetné át a kitüntetést.

A Nobel-békedíjjal 1983-ban kitüntetett Lech Walesa elégedettségének adott hangot a norvég bizottság döntésével kapcsolatban. Liu kitüntetése "kihívást jelent Kína és az egész világ számára". "A világnak nyilatkoznia kell róla, készen áll-e arra, hogy segítse Kínát belépni arra a területre, ahol ugyanazokat az elveket és értékeket tartják tiszteletben" - jelentette ki az egykori lengyel államfő.

A Dalai Láma szintén gratulált a kínai díjazottnak, és ugyancsak sürgette Pekinget, hogy más bebörtönzött aktivistákkal együtt engedje szabadon Liut. Az idei Nobel-békedíjjal "a nemzetközi közösség azokat az egyre erőteljesebb hangokat ismerte el, amelyek Kínát a politikai, jogi és alkotmányos reformok irányába terelnék" - mondta a tibeti buddhisták száműzetésben élő vezetője.

Liu Hsziao-po felesége közölte: "el van ragadtatva" az oslói döntéstől. Liu Hszia (Liu Xia) - aki telefonon nyilatkozott a francia hírügynökségnek - köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták férje kitüntetését, és ismételten felszólította a kínai kormányt, hogy engedje szabadon Liut.

A Nobel-békedíj odaítélésének bejelentését cenzúrázták a kínai internetes oldalak és keresőprogramok. A CCTV kínai állami televízió az esti híradóját a Hainan-szigeti áradásokkal nyitotta.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb