Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking csak olimpiájának megmentése érdekében ajánlott párbeszédet a tibetieknek

2008. április 27./vasárnap/Újdelhi/MTI/AFP/TibetPress

A tibetieknek párbeszédet ajánló kínai felhívás csupán annyit jelent, hogy Peking meg akarja menteni az olimpiáját - vélik szinte egybehangzóan térségbeli elemzők.

A kínai hatóságok engedtek a nemzetközi nyomásnak - mondta vasárnap Brahma Chellaney, a Stratégiai Tanulmányok Újdelhi  Központjának elemzője arra reagálva, hogy a kínai kormány pénteken bejelentette: hajlandó tárgyalásokat kezdeni a tibeti nép vallási vezetőjével, s a központi kormányzat illetékesei a közeli napokban kapcsolatba lépnek a dalai láma személyes megbízottjával.

Az indiai elemző szerint ezzel az ajánlattal még nem tettek a kínaiak semmilyen engedményt, az egész csak azt szolgálja, hogy zavartalanul bonyolíthassák le a pekingi olimpiát.

Peking tárgyalási ajánlata nem tartalmaz semmi újdonságot - vélekedett Szrikanth Kondapalli, az indiai Dzsavaharlal Nehru egyetem sinológus professzora is. Az egyetlen újdonság az egész ügyben az, hogy a tibeti tiltakozás rá tudta kényszeríteni Kínát a párbeszéd felvetésére, mert Peking
el akarja kerülni, hogy sportolók és államférfiak sokasága bojkottálja a játékokat, illetve azok nyitóünnepségét.

A tibetiek sikert arattak a Kínára gyakorolt nyomással, de semmi esetre sem lesznek képesek elérni valódi autonómiájukat - fűzte tovább gondolatait az indiai professzor. Úgy vélekedett, hogy később még visszaüthet ez a múló siker a tibetiekre, mert a mostani feszültség csak mélyítette a szakadékot a kínai han népesség és a tibetiek között.

A párbeszédre vonatkozó ajánlat a Kínára gyakorolt nemzetközi nyomás eredménye; Peking el akarja kerülni, hogy a Tibettel kapcsolatos nemzetközi tiltakozáshullám tönkretegye olimpiáját - így vélekedett Szukh Deo Muni, a Délkelet-ázsiai Tanulmányok Szingapúri Intézetének kutatója is.

"Ha a kínai javaslat csak arra való, hogy
Peking megmutathassa a világnak, lám ő kész tárgyalni a tibetiekkel, akkor értéktelen az ajánlat" - mondta vasárnap Tenzin Takla, a Dalai Láma szóvivője. "Ha ellenben a kínai vezetők komolyan gondolják ajánlatukat, akkor kedvező jel ez a felhívás. Egyelőre azonban nem szűnik az elnyomás, katonák tartják gyűrűben a tibeti kolostorokat, folytatódnak az őrizetbe vételek" - tette hozzá.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb